30 dagen bulletproof: de eerste weken

Ik heb zin om rondjes door het huis te rennen! Om te springen tijdens het afwassen! (dat blijkt best lastig) Om dansjes te doen op blije liedjes! Dit laatste doe ik dan ook stiekem, terwijl ik hoop dat de buren in het verzorgingshuis aan de overkant niet bij me naar binnen staren. Ik heb inmiddels vaak meer energie dan voorheen. Dus bulletproof, dat bevalt me wel!

Bulletproof? Ja, dat is iets nieuws & hips. Iets met boterkoffie. Lees in mijn eerdere artikel over bulletproof wat het is!

Nou moet ik wel meteen iets opbiechten:  in mijn eerste bulletproof-week heb ik al gefaald. Op dag vijf at ik een heerlijke paprikaburger (inclusief broodje en frietjes) en een ijsje toe. Een dag later op een verjaardag een gebakje. Dat ijsje en gebakje voelde ik ook wel meteen. Ik was moe, had hoofdpijn en was chagrijnig. Geraffineerde suikers zijn écht een bitch! Verder heb ik me netjes gedragen hoor. En ik heb al verschillende voordelen (en een nadeel) van bulletproof ontdekt.

Bulletproof week 1 & 2

Week 1 was meteen een uitdaging. Maandag overdag werkte ik op een SLMMR-cowerkdag en moest dan ook mijn eigen lunch meenemen. ’s Avonds, op mijn eerste bulletproof-avond, kwam een vriendin eten. Woensdag ging ik naar een Facebook-event, donderdag werkte ik een hele dag op locatie in Zwolle, vrijdag ‘deed’ ik een dagje Rotterdam en zaterdag tot en met maandag was ik op familiebezoek in Assen. En dat terwijl ik nog uit moest vinden hoe bulletproof in de praktijk werkt. De timing was dus niet optimaal. Maarja, wanneer komt zoiets wel goed uit? Week twee is bijna voorbij en is een stuk beter te doen, omdat ik vooral thuis ben.

Broccoli & avocado

Mijn ontbijt bestaat elke ochtend uit een kop bulletproof koffie. De ene keer is ‘ie goed gelukt, een andere keer veel te slap waardoor het wel engelse thee met melk lijkt (eigenlijk he… best lekker!) en soms eet ik er een halve avocado bij als ik trek heb. En dat heb had ik vaak ’s ochtends. Had, inderdaad, want als ik nu wakker word wil ik niet meer meteen naar de keuken rennen om ontbijt te maken.

De eerste dagen bestond mijn lunch en avondeten vooral uit avocado (ik hou er zo van!), sla, broccoli, bloemkool, hamburger, grasboter, kokosolie en wat kruiden. In wisselende vormen en afgewisseld met asperges, spek en zalm. Na het diner eet ik een schaaltje fruit, als ik er nog zin in heb. De eerste keer dat ik ’s avonds een schaaltje fruit at: wát een traktatie! Zo verfrissend na zo’n dag zonder zoet. En nee, ik mis de zoetigheid helemaal niet. Zelfs niet mijn geliefde bananenpannenkoekjes!

Grasboter

Tijdens een van de avonden snoepte ik van de grasboter die nog op het aanrecht lag, terwijl ik mijn pannen aan het opruimen was. Als je een klein stukje op je tong legt en het laat smelten,… hmm,  het is net slagroom!Hmmm..! (je mag wel zeggen dat ik raar ben hoor). Kort daarop had ik een afspraak en merkte dat mijn focus erg goed was, ondanks de hectische dag die ik al achter de rug had. Normaal gesproken zou ik dan moe en ongefocust zijn. Dat vet goed is voor de hersenen weet ik inmiddels, maar zou een klein stukje boter echt zo’n effect kunnen hebben? Dat zou echt super zijn!

crossfit - box jumps
Jaa ik kan box jumps!

Voordeel 1: crossfit gaat beter!

Ik crossfit drie keer per week, waarvan twee keer ’s ochtends. Regelmatig werd ik misselijk tijdens de workout, maar vanaf het moment dat ik bananenpannenkoekjes en mijn andere fruitontbijtjes verving voor de vetrijke bulletproofkoffie, ging het stukken beter. Niet alleen werd ik niet misselijk (of nauwelijks dan, burpees zijn evil!), ook heb ik het idee dat ik makkelijker door kan gaan. En of dat nou ligt aan mijn ontbijt, of ook aan de rest van mijn eetpatroon: geen idee. Maar het gaat beter. En dat is zo gaaf!

 

Voordeel 2: ik pas weer in mijn bikini!

Nadat ik in 2013 een week of drie bezig was met paleo, had ik een bikini nodig. Seriously, ik had geen bikini: weggedaan tijdens een kledingruil omdat ik ‘m niet meer mooi vond staan (daar sta ik nog steeds volledig achter). Ik was een kilo of vijf kwijgeraakt en zat weer op mijn oude 58 kilo. Dus met de maat die ik toen had, kocht ik een bikini. Daarna is het gewicht er weer bijgekomen, want fatsoenlijk paleo’en bleek op reis heel lastig. En eerlijk is eerlijk, ik at ontzettend veel bananen, waar veel koolhydraten en suikers in zitten. En bruine Noorse kaas. Zó lekker! En al die fika’s: nomnom! Eenmaal terug in Nederland was ik ook niet erg streng. Dus toen ik in april mijn bikini weer aantrok, zat ie behoorlijk strak. De laatste weken zag ik mijn lijf echter veranderen. De combinatie van crossfit en veel goede vetten eten heeft duidelijk gezorgd voor minder love handles en babybuikvet! Dus dit weekend probeerde ik mijn bikini weer eens aan en hij zat weer goed. En nee, ik heb geen idee van mijn gewicht. Dat interesseert me nauwelijks nog, als ik me sterk en goed voel, ben ik blij!

Voordeel 3: energie!

Sinds ik ben begonnen met bulletproof, heb ik momenten gevoeld waarop ik echt heel veel zin heb om rondjes te rennen, te springen, of gewichten te heffen. Dit gevoel herken ik van de eerste week Paleo, waarin ik me ook een dag of twee dagen bijzonder helder voelde. Ben ik dan een stap dichterbij het limitless-gevoel? Ik hoop het! Soms ben ik ook gewoon heel moe, en ik wil nog ontdekken waar die energieverschillen aan liggen. Genoeg slaap en deadlines hebben er ongetwijfels mee te maken, maar dat ik in een deadlineweek energie overheb, is nieuw. Dus ergens gaat er iets goed!

Nadeel: dieren eten

Wat me minder bevalt aan bulletproof, is de hoeveelheid vlees die op het menu staat. Van 2005 tot oktober 2013 ongeveer was ik pescetariër. En hoewel weer starten met vlees eten een bewuste keuze was, die voortkwam uit mijn besluit om op de paleo-manier te gaan eten, was het wel een grote drempel. En ik weet niet of ik er ooit écht aan zal wennen. En of ik dat überhaupt wil. Animals are friends, not food! Hopelijk voel ik me binnenkort supergoed en kan ik experimenteren met minder vlees op mijn bord. Niet alleen voor mijn eigen gevoel, ook voor de dieren zelf en omdat de productie (wat een rotwoord als het om dieren gaat!) van rundvlees nou eenmaal zeer milieubelastend is.

Het vervolg

Ik blijf voorlopig doorgaan met leren over bulletproof, met bulletproof eten en met bulletproof koffie. De strenge manier waarop ik ermee bezig wilde zijn, laat ik echter gaan. Als ik een keer uit eten ga, wil ik gewoon iets van de kaart kunnen bestellen. Langzamerhand word ik vast een stuk handiger in het maken van bulletproof-recepten en kan in september een maandje streng bulletproof gaan leven. Ik heb er nu al zin in! Maar nu eerst: genieten van een heerlijke zomer!

 

Heb jij ervaring met bulletproof? Of zou je het willen proberen? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.