Een ode aan Bulletproof koffie

Bulletproof koffie is mijn go-to-ontbijt geworden. Het is zó lekker! Wait, what? Bulletproof koffie? Wat heb jij nou weer voor raars, Janine? Kort gezegd is bulletproof koffie een hoge kwaliteit koffie geblenderd met grasboter en kokosolie. En uiteraard zit daar, los van het feit (ja, feit!) dat het lekker is, een fysiologische theorie achter.

“Koffie met boter? Gatverdamme!” is een standaard reactie die ik krijg als ik vertel over mijn nieuwe ontbijt. Maar serieus, als je van latte’s houdt, vind je dit ongetwijfeld ook heerlijk.

Bulletproof-koffie-missionlimitless

Hoe maak je bulletproof koffie?

Zoals bij alles binnen de Bulletproof-lyfestyle, is de kwaliteit van de ingrediënten van Bulletproof koffie ook ontzettend belangrijk. De benodigdheden:

– Hoge kwaliteit koffie
– Grasboter
– Brain octane olie (geconcentreerde kokosolie)
– En een blender

Hoge kwaliteit koffie

Koffie is koffie toch? Alleen het smaakt anders? Nou… nee.  iIn veel van de gangbare koffiebonen worden schijnbaar mycotoxines aangetroffen. Bij langdurige blootstelling beïnvloeden deze schimmels je cognitieve prestaties negatief, wat dan weer komt door de de werking van de toxines in je lijf. In een hoge kwaliteit koffie zitten deze toxines minder of niet, wat je op korte termijn vooral merkt doordat zo’n ‘koffiedip’ enige tijd nadat je het op hebt je bespaard blijft.

bulletproof-koffie-gemalen-340-gramDave Asprey, de grondlegger van Bulletproof, claimt dat zijn speciaal gebrande koffie geen toxines bevat. En ja, ik ben wel wat sceptisch over zulke claims, maar ik heb Asprey’s Bulletproof koffie geprobeerd: het is érg lekker en ik was vooral verrast door het feit dat ik inderdaad niet in een after-koffiedip belandde, wat ik wel heb bij diverse gangbare koffies als Senseo. Inmiddels ben ik aan het experimenteren met koffies van Simon Lévelt en eigen merk van EkoPlaza, en vooral de Forte van Lévelt bevalt goed, maar aan de smaak van de échte Bulletproof-koffie kan ‘ie niet tippen. Ik kan echter niets zeggen over de al dan niet aanwezigheid van de mycotoxines, want dat kan ik volgens mij op geen enkele manier zelf meten.

De officiële Bulletproof koffie is helaas érg prijzig (€ 17,- voor 340 gram, gekocht bij helfi.nl), maar ik vond het het proberen waard. Ik koop absoluut een nieuw pak zodra ik het me kan veroorloven! En dan ga ik niet – zoals tijdens mijn eerste dagen koffie zetten met een french press – veel te veel scheppen koffie gebruiken om een halve liter te zetten!

Grasboter

Biologische grasboter van de EkoPlazaDe ene boter is de andere niet. Halvarine en margarine laten zo ongeveer alle foodies inmiddels wel staan, maar ook roomboters verschillen van kwaliteit. De groene vrouw legt in dit artikel helder uit wat het verschil is. Kort gezegd: boter die wordt gemaakt van melk van koeien die gras eten (hun natuurlijke voeding), bevat veel meer voedingsstoffen dan boter van koeien die graan (krachtvoer dat ze van nature niet eten, maar dat ingezet wordt om ze meer dan natuurlijke hoeveelheden melk te laten produceren) gevoerd krijgen. Grasboter heeft dus zeker mijn voorkeur, al is het alleen voor de koeien.

Ik haal meestal de biologische ongezouten grasboter van de EkoPlaza, maar soms ben ik lui en haal ik ‘gewoon’ de ongezouten grasboter van Campina, die bij de gemiddelde supermarkt te koop is.

Brain Octane-olie

Brain Octane olie - flesHuh, wat? Kokosolie zei je toch? Ja klopt. Brain Octane olie ís ook kokosolie, maar dan achttien keer zo geconcentreerd. Het schijnt te helpen bij het reduceren van brainfog en het vergroten van het denkvermogen, terwijl het snelle snergie levert aan de hersenen.

Bij het gebruiken van Brain Octane olie heb ik inderdaad wel een vermindering gemerkt van brainfog en een verbetering van mijn concentratie gemerkt, heel fijn! De hyperfocus waarop ik hoopte had ik helaas niet, maar een verbetering in mijn prestaties merk ik absoluut! Wel heb ik een aantal mensen gesproken die er veel meer baat bij hebben gehad dan ikzelf en een ontzéttend grot verschil in focus merkten.

Ik ga daarom zeker verder experimenteren met Brain Octane-olie (grotere hoeveelheden nemen misschien?), en andere nootropics (dat zijn kort gezegd een soort smart drugs die je geheugen verbeteren, maar dan zonder nare bijeffecten) voor mijn gewenste limitless focus!

Ook te koop bij Helfi.nl, € 22,50 voor 425 ml.

Blender

Een blender is echt onmisbaar voor een perfecte Bulletproof koffie! Ik maak zelf meestal een halve liter koffie in mijn french press, doe iets van 50-100 gram grasboter en een eetlepel Brain Octane-olie in de blender, schenk de koffie erbij en blend dit zo’n dertig seconden. Bij gebrek aan een blender heb ik het ook eens met een staafmixer geprobeerd, maar dan komt de schuimlaag die de bulletproof koffie zo lekker maakt er niet op. Door het goed te blenderen schijn je ook de voedingsstoffen beter op te nemen, maar vooral is het zóveel lekkerder!

En dat is dan mijn ontbijt?

Zo’n ‘drinkontbijt’ lijkt weinig, maar toch is het genoeg op de meeste dagen nu ik de voor mij juiste hoeveelheid vetten heb gevonden. Het ligt er ook aan wat ik de dag ervoor heb gegeten en gedaan en hoeveel energie ik nodig heb. Aangezien ik veel achter mijn computer zit, heb ik niet heel veel nodig om een tijdje vol te zitten en deze boterkoffie is daar ideaal voor! Een WOD (Crossfit-workout) hou ik er ook verrassend goed op vol.

Dus Bulletproof koffie: ik ben nog niet klaar met tweaker, maar het is nu al een goede en makkelijke start van de dag!

Heb jij al eens Bulletproof koffie gehad? Wat vond je ervan? Of zou je het eens willen proberen?

Grote kop bulletproof koffie

 

3 gedachten over “Een ode aan Bulletproof koffie”

  1. Mooie, complete blogpost! Ik ben al een tijdje benieuwd naar deze “productiviteits-tool”. Heb zelf enkele keren wat Lavazza-koffie en droogvoer-boter en kokosolie in de blender gegooid, maar het stelde mijn hongergevoel nauwelijks uit. Ik zal het eens met de ingrediënten proberen die je hier aanraadt.

    1. Thanks André! Haha, droogvoer-boter 🙂
      In het begin heb ik echt moeten zoeken naar de juiste hoeveelheid koffie en boter, in combinatie met de rest van m’n dieet. Soms heb ik veel trek en eet ik nog een avocado of eitje on the side voor extra vetten. En misschien is het ook gewenning, ik doe dit nu al een tijdje natuurlijk.

  2. Jaaaa! Mijn Amerikaanse boss heeft een bulletfree coffee voor mij gemaakt en het effect was behoorlijk. Ik hield energie over, een merkwaardig gevoel voor mij. Ik ga het zeker zelf ook maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.