Bulletproof week 1: de voorbereidingen

Mag ik ananas? Vlees gebakken in kokosolie? Gekookte eieren? Ik heb slechts een vaag idee en ik ga vandaag voor de eerste dagen van komende week boodschappen halen. Gelukkig staan er in het bulletproof-boek heldere recepten, en zijn er natuurlijk ook recepten online te vinden.

Dat ik al een tijdje het paleo-‘dieet’ volg, helpt een hoop bij het kiezen van bulletproof-ingrediënten, er zijn namelijk veel overeenkomsten tussen de twee. Bulletproof is een tikkeltje ingewikkelder, omdat koolhydraten (waaronder fruit) pas als toetje ‘mogen’, en er een grote focus ligt op de bereidingswijze van alle maaltijden. Bakken en wokken is een no-go, in verband met de toxines die daarbij vrijkomen. De oven mag ik gelukkig nog wel gebruiken, maar met een maximale temperatuur van 160ºC. Dat zijn de eerste basics die ik toe ga passen.

Unsplash-veggies

Restjes opmaken

Niet alles wat in paleo is ’toegestaan’, is oké in de bulletproof-way of life. Met behulp van het stoplichtschema van Dave Asprey ben ik mijn keukenkastjes uit gaan pluizen.

Een stapel met ingrediënten die ik voorlopig even moet laten voor wat ze zijn, en dus moet bewaren óf dit weekend nog op moet eten:

Dadels, appel, tomaat, uien, pepers, rauwe amandelen, hazelnoten, pijnboompitten, banaan, mango, mosterdzaad, knoflook en nootmuskaat.

Hmmm, amandelen en dadels? Ik ga vanavond denk ik maar weer eens, nu het nog kan, amandelkoekjes maken!
En nu het nog kan, eet ik vanavond frietjes van zoete aardappel. Met zelfgemaakte appelmoes! Nu het nog kan? Ja, in een zoete aardappel zitten namelijk koolhydraten, en daarvoor is binnen bulletproof alleen plaats tijdens een dag waarop je proteïnevast. Of als toetje dus. Maar een bakje fruit na het eten is toch iets een stuk aanlokkelijker 😉

Verder heb ik weinig in huis, dus het is tijd om een eetplanning te maken en boodschappen te doen!

Eetplanning voor de komende drie dagen

Bulletproof eten is toch best een uitdaging, zelf als paleonist! En dan ben ik er ook nog één die liever geen vlees eet, want animals are friends, not food! Die gedachte zet ik de eerste tijd echter even naast me neer en ga twee weken veel vriendjes veroberen. Sorry, koe…

Maaarr ter zake: een zoektocht naar recepten heeft me het volgende plan opgeleverd voor maandag tot en met woensdag. Woensdagmiddag ga ik boodschappen doen voor de rest van de week. broccoli

Maandag:

Ontbijt: 2 gepocheerde eitjes en bulletproof koffie

Lunch: een flinke salade met broccoli, avocado, een rundvleesburger en sla

Diner: Paleo-tonijnburgers, broccoli en sla met o.a. avocado
Toetje: avocado-ijs met munt, kokosmelk en chocolade

Dinsdag:

Ontbijt: bulletproof koffie met wat rauwe honing.

Lunch: salade van broccoli, avocado, zalm en sla.

Diner: bloemkoolrijst met limoen, koriander en lente-uitje, naast een burger.
Toetje: fruit met chocolade

Woensdag:

Ontbijt: bulletproof koffie met 2 gepocheerde eitjes

Lunch: zalm met groenten: avocado en wortelen uit de oven.

Diner: runderburgers met spek en een salade van ijsbergsla, wortel en komkommer
Toetje: fruit

Tja, het is heel veel avocado en broccoli, maar ik moet ergens beginnen. De komende dagen verdiep ik me verder in het boek en worden de recepten wat origineler 😉

Yes, ananas mag!

Wat betreft de vragen die ik had in de inleiding: ananas is bulletproof (hieperdepiep!), gekookte eieren niet (snif), en ‘bakken’ kan het beste op relatief lage temperatuur in de oven (duurt lang, maar: jeej, oven!). Ik hou jullie via Instagram op de hoogte van de resultaten van de maaltijden 🙂

En dan ga ik nu boodschappen doen.

Ananas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.