30 dagen carnivoor dieet: I made it!

30 dagen niks anders eten dan rundvlees, keltisch zeezout, ghee, ossenwit en water. Dat was de challenge waar ik op 14 september mee startte. En ik heb het volgehouden! Mijn doel: eindelijk géén opgeblazen buik meer, een hoop energie en minder suikercravings. Of ik deze doelen heb behaald? Dat lees je in dit blog over het carnivoor dieet.

Inhoud

De eerste reactie: WTF?
Waarom deed ik deze 30-dagen challenge?
Hoe ging 30 dagen carnivoor dieet me af?
De effecten van het carnivoor dieet
Is vlees niet slecht voor het milieu?
Maar het is zielig voor de koeien!
Ga ik verder met het carnivoor dieet?
Ga ik dan nooit meer planten eten?
Vragen?

De eerste reactie: WTF?

Grote kans dat jouw eerste reactie hetzelfde is als die van de meeste mensen om me heen: “What the f*ck?” Niemand heeft het met zoveel woorden gezegd, maar als blikken konden spreken, hoorde ik dat. Dus laat ik beginnen met een korte uitleg over het carnivoor dieet. 

Photo by José Ignacio Pompé on Unsplash

Wat is het carnivoordieet?

Het carnivoordieet is een manier van eten waarbij je alleen maar dierlijke voeding eet: vlees, vis, eieren, zuivel en vet. Jup, dat is alles! Dus nee, ook geen fruit, groenten, oliën, noten en chocolade, 

Het idee achter het carnivoordieet is dat vlees de basis is van de voedingspiramide. Vlees is de bouwstof van ons lichaam en we hebben het nodig om ons lijf te voeden en te onderhouden. Planten hebben we niet nodig om een gezond leven te leiden. Planten bevatten zelfs gifstoffen waar we ziek van kunnen worden. Denk aan oxalaten (vooral in groene bladgroenten) en lectines (bijvoorbeeld in peulvruchten).

Er zijn inmiddels al duizenden mensen (als het er al niet meer zijn) die van allerlei ziektes en kwaaltjes af zijn gekomen. Van artritis tot depressie. En dat nadat ze 1001 andere manieren probeerden, zoals medicatie, behandelingen en supplementen. En hun bloedwaarden? Die zijn perfect. 

Waarom deed ik deze 30-dagen challenge?

Wie mij al een tijdje volgt, weet dat ik al langer worstel met mijn darmen. Ik heb vaak last van een opgeblazen buik, had vaak buikpijn en een geïrriteerde darm. Sinds ik paleo ben gaan eten (in 2013 alweer), werd het al een stuk beter. En toen ik dit jaar begon met ketogeen, werd het nóg beter. Maar perfect was het nog niet. Mijn buik was vaak toch nog opgeblazen mijn darmen waren nog geïrriteerd. Daarnaast ben ik ook wel een chocoladejunkie en ik wilde van die craving naar zoet af!

Het carnivoordieet kwam op mijn pad en nadat ik ontzettend veel informatie en ervaringsverhalen erover had gelezen, besloot ik het eens kans te geven. Ik wil eindelijk een keer een platte, blije en gezonde buik! 

Photo by Scott Webb on Unsplash

Ik besloot ook om het aan te pakken als een herintroductiedieet. Eerst 30 dagen alleen rundvlees, zout en water om mijn lijf te laten wennen aan dit nieuwe voedingspatroon. En daarna elke week een nieuw carnivoor-item toevoegen. Maargoed, eerst die 30 dagen maar eens halen! 

Hoe ging 30 dagen carnivoor dieet me af?

Ik ben dit jaar twee keer eerder gestart met het carnivoor dieet. De eerste keer at ik veel te zacht vlees met te veel boter en zout. Ik kreeg het niet meer weg. Na een week zat ik gefrustreerd aan een bak courgetti met een witte chocoladereep toe. De tweede keer ging het beter qua vlees, maar kwam er privé iets stressvols op mijn pad. Toen waren kant en klaar salades toch wel erg handig. 

Maar half september was ik er helemaal klaar voor. Ik kocht een hoop rundvlees en een pot ghee bij een lokale boerderij. En elke avond maakte ik diner voor 2, zodat ik ook lunch had om de volgende dag te eten. Ik moet eerlijk toegeven: stiekem dacht ik dat ik het niet vol zou houden. Dat ik na een week of twee weer zou vallen voor de witte chocolade. 

Daarom heb ik mezelf accountable gehouden met cadeautjes voor mezelf. Hield ik het een week vol? Dan kreeg ik een potje nagellak of een geurtje van Rituals, of een bullet journal van de Hema. En dat hield me op zwakke momenten echt op de been! 

Photo by The Journal Garden | Vera Bitterer on Unsplash

De effecten van het carnivoor dieet

Het eten zelf valt me erg mee. Het is soms wel een beetje saai, maar ik voel dat het me voedt. Ik heb geen zin meer om te snaaien, heb een veel stabieler energieniveau en het fijnste: ik heb zelden nog last van mijn darmen. Soms voel ik dat ze vlak na het eten wat geïrriteerd zijn, maar dat is supersnel weer voorbij. Mijn buik is zelfs plat! 

Mijn energieniveau is steady maar helaas wel laag. Dat kan heel goed komen doordat ik moet wennen aan dit eten. Maar ook doordat ik ook heel enthousiast aan het vasten ben gegaan. Door geen koolhydraten te eten, heb ik toch geen hangry-momenten meer, dus dan kan vasten er ook wel bij toch? Verlies ik gelijk die laatste kilootjes die ik al tijden kwijt wil!

Maar dat was geen goed idee. Ik vastte 24 uur of langer en ga nu weer terug naar intermittent fasting 16:8. Wat inhoudt dat ik binnen 24 uur een eetraam heb van 8 uur. Binnen die 8 uur eet ik 2 tot 3 maaltijden. Hopelijk krijg ik daar snel weer meer energie van! 

Andere effecten van het carnivoor dieet

 • Ik slaap sneller in
 • Ik slaap dieper
 • Ik word alerter wakker
 • Ik heb minder tot geen plak meer op mijn tanden
 • Mijn nagelriemen zijn een stuk gezonder. Geen losse velletjes meer!
 • Mijn nagels zijn iets sterker
 • Mijn reuk is beter 
 • Ik heb niet per sé deo nodig, oftewel: ik stink niet meer na een dag bezig zijn!
 • ik ben inmiddels 5 kilo kwijt 
 • Ik kan ineens een push up vanaf mijn tenen in plaats van knieën, zonder training de afgelopen weken! 

Is vlees niet slecht voor het milieu?

Daar zijn de meningen over verdeeld. De ene wetenschapper zegt van wel, de ander van niet. En daar zijn heel veel redenen voor. De één zegt bijvoorbeeld dat het methaan in koeienscheten schadelijk is, een ander heeft daar weer een tegenargument voor. En zo zijn er nog veel meer milieuclaims die weerlegd worden.

Photo by Stijn te Strake on Unsplash

Ik wil hier nog een keer dieper in duiken. En dan ook kijken naar de bron van bepaalde conclusies. Want ik zie wel dat een hoop anti-vlees onderzoeken komen van de hand van partijen die een plantaardig product willen verkopen. Kijk bijvoorbeeld naar de film Game Changers die onlangs uit is gekomen. Een gevalletje wij van wc-eend adviseren wc-eend: de maker verkoopt namelijk erwtenproteïne…

Maar het is zielig voor de koeien!

Ik ben 7 jaar vegetariër geweest, grotendeels omdat ik vlees eten zielig vond voor de dieren. Inmiddels accepteer ik dat het bij the circle of life hoort. Wij zijn obligate carnivoren. Dus om te leven hebben we vlees nodig. Net als leeuwen en andere roofdieren. Ik vind het niet oké dat koeien in een stal staan zonder bewegingsruimte of daglicht. Daarom ga ik ook naar de lokale boerderij voor mijn vlees. Ik weet dat de koeien daar ruimte hebben in de stal en ze lekker buiten rondlopen en het hele jaar door gras eten. Zoals een koeienleven bedoeld is!

Ik wil me ook nog eens verdiepen in hoeveel dieren er eigenlijk sterven door het telen van planten. Het schijnt dat er een hoop dieren zoals konijnen, vossen, reptielen en insecten doodgaan bij het beschermen van gewassen. Dat schijnen er nogal wat meer te zijn dan die ene koe die ik per jaar eet!

Ga ik verder met het carnivoor dieet?

Ja! Mijn buik voelt zoveel beter, het voelt bijna als een wonder! Ik voeg nu elke week dus een nieuw carnivoor-item toe. Deze week is het lam (wat een heerlijk zacht vlees is dat!), komende week voeg ik zalm toe. Daarna garnalen, kip, witvis, ei, spek, rauwe geitenmelk, kaas en meer. Hopelijk valt het allemaal goed en kan ik een heerlijke variëteit aan carnivore voedingsmiddelen eten de komende tijd!

Photo by Caroline Attwood on Unsplash

Ga ik dan nooit meer planten eten?

Ik heb nog geen idee. Ik ben wel van plan om zoete aardappel te gaan eten voor mijn workouts, voor een extra energieboost, maar verder heb ik nog geen plannen. Ik wil eerst het carnivoor dieet ervaren. En dan zie ik wel verder!

Heb je nog vragen? Let me know! 

10 gedachten over “30 dagen carnivoor dieet: I made it!”

 1. Het lijkt mij inderdaad een goed idee dat je wat meer onderzoek doet waarom het eten van vlees slecht is voor het milieu. Ik weet niet of je het carnivoor dieet nog steeds volgt aangezien deze blog al weer een jaar oud is, maar mijn mening is dat een dieet dat alleen maar uit dierlijke producten bestaat niet duurzaam is en bovendien te eenzijdig. Kijk maar eens naar documentaires als “forks over knives” en “what the health” daar wordt helder uitgelegd dat vleesindustrie niet goed voor het milieu is. De vraag naar vlees wordt alleen groter, zeker nu het beter gaat met de economie in China. Stel je voor dat de hele wereld alleen maar dierlijke producten zou eten, dat zou niet eens op deze planeet passen om te produceren. Aangezien de wereldbevolking alleen maar toe neemt zijn er steeds meer mondjes te voeden. Vanuit een milieu oogpunt zou het veel beter zijn om minder dierlijke producten te eten en meer plantaardig. Ik kan heel goed begrijpen dat een opgeblazen buik of prikkelbare darm vervelend is. Dat het carnivoor dieet deze klachten verhelpt is waarschijnlijk ook goed te verklaren. Er zijn bepaalde groentes en of koolhydraten waar je lichaam niet mee om kan gaan. Door uit te zoeken welke dat zijn kan je die uit je dieet schrappen en waar je goed op reageert rustig weer toevoegen zodat je weer een uitgebalanceerd dieet hebt wat op de lange termijn gezonder is.

  1. Hoi Jeroen,

   Dank voor je reactie! Altijd goed om te lezen dat er meer mensen bewust leven.
   Ik ben nog steeds carnivoor. Eerst 100% herstellen en dan ga ik kijken wat ik kan verdragen. Zo ver is het nog niet. Ik weet niet of het qua gezondheid echt nodig is. Hoezo is carnivoor te eenzijdig denk je?
   Ik ben 7 jaar vega geweest en heb al die docu’s wel gezien. Inmiddels sta ik open voor andere informatie. Monocropping is schadelijk en vlees ‘produceren’ kan duurzaam. Maar dan moeten we wel de manier van produceren aanpassen. Ook de manier van planten verbouwen. Lees Sacred Cow van Diana Rogers en Robb Wolf. Verdiep je in de info van The Savory Institute. En zo is er nog wel mee info te vinden. Ik ben nu een lijst aan het maken van alle info waarover ik meer wil weten en ga daar verder onderzoek naar doen. En erover schrijven. Ik heb al zoveel info gelezen, maar nu is het tijd om het op een rijtje te zetten!
   Enneh, een opgeblazen buik en prikkelbare darm is niet alleen vervelend. Het is vermoeiend en verlammend. Chronisch geen energie hebben is echt verschrikkelijk. Ik hoop dat je dat nooit hoeft te ervaren!

  2. Las dit verhaal over carnivoor eten,dit volg ikzelf ook.
   Was jaren een groente smoothie gebruiker 3 x per dag.
   Maar naar jaaren ben ik overgegaan naar carnivoor.
   Wat mij een beetje tegenstaat is dit: het milieu word overal maar naar voren gezet in mijn ogen een melkkoe geworden.
   Maar denk toch zelf dat landbouw schadelijker is dat veeteelt.
   Landbouw ,vergif,grotere machines ,meer olie en benzine voor gebruik en onderhoud.(zo ook voor de wegen waar het overheen rijd,vaak stuk) dan al die transport van al die producten, vliegtuigen,boten. En fabrieken die stroom gas en water nodig hebben. En dan wat de grote machines kapot maaien aan kleine hapjes en insecten.
   En wat hebben we nodig om vee te verzorgen en te verwerken? Naar verhouding niet veel. Maken het milieu goed met hun poep goed voor andere dieren in de grond waar weer weidevogels van leven.
   Dit is mijn idee zoals ik het zie.
   Nu veel ziektes door verkeerde voeding,ook daar word weer grof aan verdiend.

  1. Hoi Herman,

   Wat leuk om te horen dat ik je heb geïnspireerd!
   Ik ben in 2013 overgestapt op Paleo, daarna van alles geprobeerd. Onder andere Bulletproof, GAPS en Keto. Dus voor mij is het een heel geleidelijk proces geweest.
   Ik weet niet wat voor dieet je nu volgt en hoe je gezondheid is. Vanaf het standaard Nederlandse dieet is de overgang voor sommige mensen te heftig. Maar voor anderen werkt het juist prima. Als je cold turkey gaat en het te heftig is, kun je altijd eerst weer terugschakelen op paleo/keto. Dan kan je lijf langzaam wennen.

   Ja ik ‘ken’ Jordan en Mikhaila inmiddels! Bijzondere verhalen.

   Heb je Facebook? Dan ben je welkom in de groep Carnivoor Nederland, met alweer bijna 1000 Nederlandse en Belgische carnivoren. We hebben veel kennis en ervaring in huis: https://www.facebook.com/groups/CarnivoorNederland/

   Succes in elk geval!

 2. Zou je ook veel langer alleen roodvlees, zout, water kunnen nemen? En is dat DE manier om de darm echt te laten genezen? Of deze 3 voedingsmiddelen ook nog voor andere redenen?

 3. Hallo Janine,
  Volgt u dit dieet nog? Ik ben zelf geïnteresseerd om dit dieet te volgen. Ik ben benieuwd hoe dit oo de lange termijn werkt en het evt terug gaan naar wat groente en fruit. Joe Rogan had het carnivoor dieet met fruit gedaan in januari 2021 em dat ging volgens hem erg goed.

  Ik hoor graag van u.
  Groet,
  Colin

  1. Hallo Colin, ja, wel carnivoor maar minder beperkt dan in dit blog. Ik heb deze zomer wat fruit toegevoegd maar dat was geen goed idee. Ik kwam ervan aan, sliep slechter, voelde me minder happy. Ik eet nu op advies van een coach lamsvlees, kalfsvlees, eigeel, boter en wat toevoegingen om voor variatie carni/keto-brownies en wafels te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.