Coachingstraject De ladder naar succes – deel 1

Ik voel hem: de seven year itch! En nee, dan heb ik het niet over problemen in mijn niet-bestaande liefdesrelatie, maar over mijn relatie met mijn werk als freelance tekstschrijver. Gelukkig weet ik wat er precies kriebelt. Daarom gooi ik het roer een kwart slag om: ik ga me meer richten op ondernemen en volg daarvoor een coachingstraject. 

Sinds 2010 ben ik ondernemer: ik sta ingeschreven bij de kamer van koophandel en stuur als freelance tekstschrijver facturen voor mijn diensten. Maar stiekem is er een groot verschil tussen ondernemen en freelancen. Zwart-wit gezegd: als ondernemer ben je je eigen opdrachtgever en werk je aan je eigen product of dienst, terwijl je als freelancer afhankelijk bent van en werkt voor een ander. Ik wil meer richting het ondernemerschap. Bouwen aan iets dat helemaal van mezelf is, waar ik blij van word en dat vanaf de grond opbouwen tot een succes.

Dat iets, dat is Nordic Vibes, mijn websites over hedendaagse Scandinavische kunst en cultuur. Ik krijg regelmatig te horen dat ik straal als ik erover praat. Dat kan heel goed kloppen, want ik word er ontzettend blij van. Hoog tijd dus om het concept serieus aan te gaan pakken!

Juli 2014, genieten in Stockholm

Maar eerst een stukje achtergrond, want voordat ik deze beslissing durfde te nemen, moest ik eerst in een diep dal belanden.

Energiegebrek

De laatste twee jaar heb ik weinig tijd besteed aan Nordic Vibes. Naast mijn betaalde schrijfklussen had ik er simpelweg de energie niet meer voor. En die energie werd steeds minder en minder, tot ik ook voor die schrijfklussen bijna geen energie meer had. In december 2016 wist: als ik nu niet aan de bel trek, stort ik in én heb ik ook nog eens geen inkomsten. Ik vroeg BBZ (Bijzondere Bijstand voor Zelfstandigen) aan, kreeg dit toegekend en kwam in rustiger vaarwater terecht. Minder financiële stress, minder druk om ‘opdrachten te scoren’. Wat gaf dat veel mentale rust! Toen ik dat had, realiseerde ik me pas hoeveel ik dat nodig had.

Verder kwam ik erachter dat mijn gebrek aan energie een fysieke oorzaak heeft. Daardoor kon ik eindelijk mijn lage energieniveau accepteren en heb ik nu ook vrede met het ontvangen van de BBZ. Want ja, een uitkering ontvangen is nou eenmaal niet iets waar ik trots op ben. Nog meer mentale rust. All is well. Peace. Alles komt goed.

Alle succesvolle mensen hebben coaches

De BBZ blijkt een blessing in disguise, want ik heb nu de tijd en rust om me te focussen op mijn fysieke en mentale herstel, waardoor mijn energie beetje bij beetje terugkomt. Ook heb ik nu de rust gevonden om wat aandacht te besteden aan Nordic Vibes. Alleen: daar haal ik natuurlijk niet van de één op de andere dag een inkomen uit. Ik ben ervan overtuigd dat het op termijn wel gaat lukken, maar hoe precies? Zoveel ideeën, maar waar begin ik? Daar kan ik wel wat advies bij gebruiken. Weer ga ik op zoek naar hulp, nogmaals bij de De Drentse Zaak in Assen, de organisatie waarvan ik de BBZ ontvang.

Durf te vragen

Note to self: hulp vragen wordt in Nederland nogal eens gezien als een teken van zwakte, heb ik gemerkt. Complete onzin, want samen bereik je juist veel meer. En samenwerken is nog leuker ook dan in je eentje achter een computer zitten nerden (al is dat ook nog steeds heel leuk!). Bovendien hebben alle succesvolle mensen coaches, leerde ik van Michael Pilarczyk, kijk maar naar de topsporters. Zouden die aan de top zijn gekomen zonder coach? Ik denk het niet.

 

De ladder naar succes

Het ’toeval’ wil dat ik op een maandagmiddag naar de site van De Drentse Zaak surf om uit te vinden welke ondersteuning ze mij kunnen bieden. Een dag later blijkt er een ondernemerstraject te starten: De Ladder Naar Succes. Gratis voor (potentiële) starters en ondernemers die wel wat advies kunnen gebruiken. Sign Me Up! Nog geen vierentwintig uur later zit ik in het prachtige kantoor van De Drentse Zaak aan de Beilerstraat in Assen.

Dag 1: introductie

Drentse Zaak-directeur Harry Weitering presenteert de kick off van De Ladder naar Succes op dinsdag 9 mei. Hij legt uit wat we kunnen verwachten van de acht workshops die we verspreid over de rest van de maand gaan volgen en mijn vijftien mede-deelnemers en ik stellen onszelf voor tijdens een voorstelrondje.

Ik stapte naar binnen met het idee van: ‘even kijken of dit wat voor me is’, maar al gauw ben ik zo enthousiast dat ik het liefst meteen fulltime aan de slag wil gaan. Wat een inspirerende en diverse groep mensen en wat een veelbelovende trainingen staan ons te wachten! Aan tafel zitten boventallig verklaarde medewerkers van een grote organisatie die als zelfstandig ondernemer een mensgerichte kant op willen, mensen die hun bestaande bedrijf meer leven in willen blazen en starters die een vliegende start willen maken. Samen gaan we de komende weken van alles leren over onder andere bezield ondernemen, belasting, tekst en persoonlijke uitstraling. We sluiten het traject eind mei af met een pitch.

Mijn doel is om op basis van alles wat ik tot dan toe heb geleerd dan een heldere en concrete pitch voor Nordic Vibes neer te zetten. Mijn handen zweten alvast, maar ik heb er ook ontzettend veel zin in. Bring it on!

Bureau met thee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.