De oorzaak van mijn vermoeidheid!

Hieperdepiep, ik weet de oorzaak van mijn vermoeidheid! In een eerder blog beschreef ik mijn vermoedens al en vandaag bevestigde een mesologe het grotendeels. Voordat ik verder op de details inga even een waarschuwing: it ain’t pretty. Dus je bent gewaarschuwd als je verder leest!

In mijn geworstel met energie was ik al op de goede weg met eten op de Paleo- en Bulletproofmanier: mijn darmen kunnen niet tegen gist en suiker volgens de mesologe die ik vanmiddag bezocht en niet tegen zuivel volgens de acupuncturiste. Maar mijn eten aanpassen is slechts een spreekwoordelijke pleister op een wond, als ik niet de oorzaak van de gevoeligheden aanpak.

De oorzaak van mijn vermoeidheid: disbalans in de darmflora

Dat je darmen je tweede brein zijn en dat die twee onlosmakelijk verbonden zijn, is inmiddels wel bekend. (Nooit van gehoord? Jesse van der Velde schreef er een uitgebreid blog over.) Dus heb je een probleem in de darmen, dan beïnvloedt dat je hersenen. In mijn darmen heb ik ‘een flinke disbiose’, aldus mijn mesologe. Oftewel: een verkeerde verhouding tussen goede en slechte bacteriën en schimmels. Ik vermoed zelf dat ik een overgroei van candida heb, wat een gist is die een schimmel kan worden als je hem de ruimte geeft, door hem bijvoorbeeld genoeg voeding (suiker en zetmeel) te geven.  En daarnaast vermoeden zowel mijn mesologe en ikzelf óók nog een parasiet. Dit klinkt allemaal misschien superfreaky, maar het komt best vaak voor en het is goed te behandelen.

Dat het goed te behandelen is, betekent echter niet dat het makkelijk wordt. Ik sta pas aan het begin van een lange weg, maar ik denk dat ik me over twee maanden al een stuk beter voel: dan zijn de oorzaken en daarmee een groot deel van mijn vermoeidheid hopelijk weg en kan het herstel beginnen.

Mijn buik over een jaar 😉

Voor nu is dit de planning:

Behandeling stap 1: ondersteuning voor de lever

Mijn lever heeft extra ondersteuning nodig, omdat hij al die jaren dat mijn darmen niet goed hebben gewerkt (waarschijnlijk al vanaf mijn geboorte), heel veel afvalstoffen te verwerken heeft gekregen, zonder die hoeveelheid aan te kunnen. Dus eigenlijk heb ik simpel gezegd een ontzettend vieze lever die ik nu schoon ga maken. Oftewel: detoxen. Ik nam al supplementen met mariadistel en kurkuma om hem te ondersteunen en daar ga ik mee door. En het werkt! Ik heb hoofdpijntjes die ik nooit meer had, heb ontzettend rare dromen en word uitgeblust wakker. Allemaal detox-symptomen.

Behandeling stap 2: de balans herstellen

Was de balans herstellen maar zo simpel als wat probiotica slikken. Helaas! Naast de ondersteuning van mijn lever moet ik verder zorgen dat ik van de slechteriken in mijn lijf af kom. Ik had al een parasietencleanse en candida-cleanse besteld, omdat ik overtuigd was van de conclusies die ik zelf al had getrokken. Morgen, 14 februari, start ik met de parasietencleanse! Die duurt dertien dagen en rond 1 maart ga ik dan verder met de Candida Cleanser, die duurt vijfenveertig dagen. Ik verwacht een hoop extra vermoeidheid, maar op de laatste dagen van de cleans voelen andere cleansers zich over het algemeen een stuk beter. Ik hopelijk ook, want op 8 april ga ik voor het eerst sinds tijden weer eens naar een concert. Yay!

Behandeling stap 3: op controle bij de mesoloog

In de laatste week van de Candida Cleanser, dus over twee maanden, ga ik op controle bij de mesoloog. Ik ben heel erg benieuwd wat de resultaten dan zijn. Vanaf daar kijken we verder. Mogelijk heb ik ook een lekkende darm en kunnen we die vanaf dan goed aanpakken.

Tijdens de behandeling

De eerste dagen ga ik heerlijk veel slapen om mijn lijf rust te geven, het GAPS-dieet volledig invoeren en tussendoor ga ik ook nog verhuizen.

GAPS?

Het GAPS-dieet is een manier van eten, ontwikkeld door een Britse arts die in haar boek Gut And Psychology Syndrome de relatie tussen voeding en heel veel westerse aandoeningen beschrijft. Van autisme tot ADD en van allergieën tot schizofrenie. Een ontzettend boeiend boek! Nou heb ik niet zo’n heftige aandoening als schizofrenie, maar een ADD-test die ik jaren geleden heb laten doen toonde aan dat ik als volwassene veel kenmerken van ADD heb, maar deze als kind nog niet vertoonde. Deze uitslag valt opeens op zijn plek.

Anyway, op basis van eerder en eigen onderzoek beschrijft de arts dat eigenlijk iedereen met een van de vele aandoeningen een disbalans heeft in de darmen. En welk eten het beste is voor mensen met zulke darmen. Dat komt neer op heel veel bottenbouillon, omdat het collageen daarin de darmwand herstelt, soep daarvan met zetmeelvrije groenten, vlees, eieren en vetten als ghee, kokosolie en avocado. In eerste instantie begin je met alleen bottenbouillon en bouw je het daarna dag voor dag uit naar een breder spectrum aan voedingsmiddelen, zoals groenten uit de nachtschadefamilie en uiteindelijk zelfs weer zuivel en granen. Afhankelijk van hoe je darmen reageren, kan dit proces echter wel een aantal jaar duren.

Maar dan mag je helemaal niks meer!

Nou, als ik alles blijf eten, blijf ik me belabberd voelen. En het is mijn eigen keuze, dus ik mag alles, maar ik wíl niet alles, want ik wil me goed voelen! Dat is nogal een verschil.

Vind je het niet eng?

Ja, nogal. Want wat als het niet werkt? En vooral: wat als het wél werkt? Dan heb ik ineens heel veel energie! En als ik me met deze darmen al heb kunnen redden als freelancer, wat voor awesome dingen kan ik dan de rest van het jaar gaan doen? Aahh!

Wish me luck! Ik hou jullie op de hoogte!

4 gedachten over “De oorzaak van mijn vermoeidheid!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.