theepot met water - hoe veel water per dag?

December-experiment: 3 liter water per dag drinken

Minder hoofdpijn, een betere concentratie, minder snel misselijk tijdens het sporten, sterkere nagels en een mooiere huid. Dat wil ik! Maar dan wel zonder een één of ander duur middeltje, a.u.b. Dat komt goed uit, want al deze (en meer) effecten worden toegeschreven aan het drinken van niets anders dan… water! En niet zomaar een glaasje, maar twee tot drie liter water per dag.

Zonder mijn waterfles ga ik de deur niet uit. En slapen zonder fles naast mijn bed? Dat lukt ook niet. Je kunt me dus gerust een water-junkie noemen, maar aan meer dan anderhalve liter water per dag kom ik niet. Denk ik, want ik heb het nog nooit écht goed bijgehouden. Tijd voor een experiment dus: in december ga ik drie liter water per dag drinken.

Drie liter

Drie liter lijkt misschien veel, maar als je bedenkt dat het lijf van iemand van 60 kilo uit zo’n 30 tot 39 liter bestaat, valt dat erg mee. Er zijn allerlei berekeningen online te vinden over hoeveel water je zou moeten drinken, en allemaal komen ze uit tussen de twee en drie liter water per dag voor iemand van mijn gewicht (ongeveer 60 kg, ik bespaar je de awkward vraag). Waarom ik dan voor drie liter kies en niet voor twee? Omdat twee geen uitdaging is.

theepot met water - hoe veel water per dag?

Hoe meet ik het?

Ik heb een erg fijne fles van Brita. Mét filter, omdat een vriend mij een keer gefilterd water serveerde. En dat was superlekker! Maar eigenlijk merk ik met deze fles weinig smaakverschil tussen kraanwater en gefilterd kraanwater. Anyway, een volle fles is 0,6 liter, wat betekent dat ik 5 flessen moet drinken om aan de drie liter water te komen.

Aangezien ik nogal snel de tel kwijtraak, heb ik een app geïnstalleerd die me vijf keer per dag herinnert aan het drinken van water. Als ik een fles leeg heb, kan ik de reminder als ‘done’ aanmerken. Deze gratis app, Balanced heet ie, kun je overigens gebruiken voor alle gewoontes die je jezelf wilt aanleren. Superhandig! Hoop ik.

En vijf flessen per dag zijn makkelijk te verdelen: ’s ochtends twee, ’s middags twee en ’s avonds één, bijvoorbeeld.

Tellen thee, koffie en sap ook?

Thee, koffie en sap reken ik niet mee, dat zijn echt aanvullingen op mijn water. Nou drink ik sowieso al nauwelijks sap, en al helemaal geen fris, dus het is niet zo dat ik nu ineens heel veel extra liters vocht binnenkrijg met de drie liter water.

Bureau met thee

Water dat ik drink tijdens mijn workouts tel ik ook niet mee trouwens, simpelweg omdat ik daarmee het vocht dat ik extra verlies ook weer extra aanvul. Is dit logisch? Ik vind van wel. Maar vooral praktisch: een reminder van Balanced op ‘done’ swipen gaat érg lastig zonder telefoon bij de hand tijdens het sporten.

Voortgang

Morgen, op 1 december, begint mijn challenge. Volgende week maandag, op 7 december, plaats ik een eerste update. Beloofd!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.