Mijn ervaring met colon hydrotherapie

Let’s talk about poop, baby!

In mijn cleansing-proces kom ik de meest wonderlijke producten, behandelingen en oefeningen tegen. En soms probeer ik ze ook daadwerkelijk, zoals afgelopen zaterdag: ik onderging een colon hydrotherapiebehandeling.

Let’s talk about poop, baby! Na de enthousiaste verhalen over hydrotherapie en koffieklysma’s die ik voorbij zag komen in de Candida Cleanser Facebooksupportgroep, voelde ik dat een hoge darmspoeling de eerstvolgende stap in mijn grote schoonmaak moest zijn. Schone darmen, wat lijkt me dat heerlijk! Ik besloot op zoek te gaan naar een colon hydrotherapeut in Nederland.

Colon hydrotherapie bij New Colonics

Op een zonnige zaterdagmiddag heb ik een afspraak in Amsterdam met therapeute Rosemarie Beukers van New Colonics. De praktijk ligt in de De Pijp, een bruisende wijk die rijk is aan hippe eettentjes en waar de geur van verse koffie en warme lunches zich over de met terrassen bezaaide straten verspreidt. En dat terwijl ik twee uur voor de behandeling niks meer mocht eten en drinken. Torture! Maar eenmaal in de praktijkruimte ben ik dat snel vergeten: een indrukwekkende groene machine, de geur van essentiële oliën en mijn zenuwen die stiekem alvast even vooruit waren gereisd wachten me daar op.

colon hydrotherapie praktijkruimte
© New Colonics

Buis tussen de billen

Rosemarie legt na enkele vragen over mijn gezondheid kort maar duidelijk uit wat er gaat gebeuren. Ik vat het even nog wat korter samen: ik ga op een behandeltafel liggen, krijg een buis tussen mijn billen ingebracht en via die buis ‘ontvang’ ik water in mijn dikke darm en laat ik het, samen met losgekomen aangekoekte ontlasting, ook weer los. Het doel: een schone en gehydrateerde darm, vrij van toxische ‘oude shit’.

Koffie-lever-detox

Maar dat is nog niet alles: ik koos voor een aanvullende behandeling met koffie-lever detox en een probiotica-infusie. Dit houdt in dat ik na de hydrotherapie koffie aan ‘de onderkant’ toegediend krijg, om zo mijn lever te ontgiften. Het schijnt dat koffie toxisch is voor de lever als je het drinkt, maar dat de lever er maar wat blij mee is als hij het via de andere kant ontvangt. Het hoe en waarom mag je zelf lezen op de site van New Colonics! En nee, ik wil niemand van de dagelijkse koffie af helpen, het heeft ook zo zijn voordelen en als je een gezond lijf hebt kan je lever die koffie prima verwerken. Denk ik zo.

Awkward?

Ik lag dan wel half ontkleed op een behandeltafel, met een badlaken over me heen, maar de behandeling is minder awkward dan ik had verwacht. Hoewel het heel eventjes vreemd is als een dame die ik een half uur eerder voor het eerst de hand heb geschud een plastic buis bij me inbrengt, is het daarna een kwestie van me op mijn rug draaien, blijven liggen onder mijn handdoekje en het hele proces over me heen laten komen.

Kramp en crap

Dat proces was van alles: interessant. Ontspannen. Pijnlijk. Spiritueel. Ik had het warm. Ik had het koud. Ik had het beide tegelijk. Ik werd rustig. Misselijk. Zen.
De colon hydrotherapie is niet voor iedereen pijnlijk. “Sommige mensen vallen erbij in slaap!” aldus Rosemarie. Maar mijn darmen zijn gevoelig en ik kreeg behoorlijk wat krampen. Van die kortstondige, heftige, opvliegerveroorzakende krampen die je voelt als je diarree hebt door een voedselvergiftiging. Na zo’n kramp kwam er ook behoorlijk wat bruine ouwe shit (pun intended) los. Af en toe helpt Rosemarie mijn darmen door mijn buik te masseren, wat resulteert in nog meer kramp en crap. De crap wordt met een draai aan de knop op de machine afgevoerd via een doorzichtige buis, zodat ik kan zien wat ik laat gaan en of er bijvoorbeeld parasieten of candida-resten meekomen. Het wordt niet spannender dan een bruine brij. Veel bruine brij. Ik vind het helemaal goed.

Ik heb hier geen foto’s of video’s van, maar deze video van Sommy Logic maakt veel duidelijk:

Energetisch water

Wat ik ook erg waardevol vind, is de spirituele kant van de behandeling. Alles is energie, vertelt Rosemarie, en als het water mijn lichaam inkomt geef ik het in gedachten een energie mee: meer rust of meer liefde bijvoorbeeld. En als het water mijn lijf verlaat, geef ik het de energie mee waarvan ik af wil, zoals angst en beperkende overtuigingen. Het kan iets algemeens of iets heel specifieks zijn. Vaag? Nee, niet voor mij, want ik ben me er steeds meer van bewust dat alles inderdaad energie is. Wil je hier meer over weten, lees dan vooral Think & Grow Rich van Napoleon Hill.

Koffietijd!

De energetische manier van afscheid nemen ervaar ik voornamelijk tijdens de koffie-infusie. Waar bij de hydrotherapie steeds nieuw toegevoerd water telkens de darm spoelt, is het bij de koffie-infusie de bedoeling dat ik het bruine goud twintig minuten binnenhoud, zodat het goed op de lever in kan werken. Tijdens die twintig minuten zet Rosemarie een meditatiemuziekje op en neem ik heel bewust afscheid van alles wat me niet (meer) dient. Angst voor afwijzing. Behoefte aan externe validatie. Angst om te falen. Angst om op te vallen. Social media verslaving. Dat soort dingen. Het is een heel mooi proces. Twintig minuten en drie flinke krampen verder is het tijd om ook de koffie weer los te laten. Rosalie zet de weg naar buiten weer open. Op dat moment heb ik ook echt het gevoel dat mijn lijf er klaar mee is. Dat alles er uit is wat er uit moet. En dat wat er nog meer uit moet, er wel op de natuurlijke manier uit komt.

Wakker, zen en schoon

Na nog een spoeling met water om alle koffie te verwijderen en een korte infusie met probiotica voel ik me ontzettend licht in mijn hoofd. Zweverig. Relaxed. Zwakjes. Kalm. Schoon. Klaar om te gaan slapen. Maar eerst kom ik even bij van de behandeling in de juice bar van Unlimited Health, de raw food store waarin New Colonics is gevestigd. Ik schrijf in mijn journal en drink een glas kokoswater. Langzamerhand voel ik me steeds helderder in mijn hoofd worden. Wakkerder. Minder moe. Sterker. Zen.

Ik krijg een maca-‘koffie’ met amandelmelk en dadel aangeboden van chef Clyde. Het is een warm drankje gemaakt van maca-wortel uit Zuid-Amerika, waar wat amandelmelk en dadel doorheen heeft geblend. Het drankje is niet GAPS-fase 2-proof, maar ik heb het gevoel dat het ok is. Het smaakt absoluut niet naar koffie, maar oh wat was het heerlijk!

Scherpere zintuigen

Na nog even aansterken voel ik me rond sluitingstijd gelukkig fit genoeg om naar de bus te lopen. Verrassend genoeg voel ik me zelfs fit genoeg om naar de trein te lopen! Een keer of drie zo ver. Ik vind het heerlijk om door Amsterdam te slenteren, maar de laatste tijd voelden mijn benen behoorlijk zwaar en ik had niet verwacht dat ik na een toch best heftige behandeling en het weinige eten van die dag die wandeltocht nog op zou kunnen brengen. De wandeling leidt me door De Pijp en een stadspark en mijn zintuigen lijken een stuk scherper. Ik zie details die ik op de heenweg niet zag (een oud vogelkooitje aan een boom, bijvoorbeeld) en voel me… anders. Bewuster. Completer. Vredig.

Up next

En nu? Praktisch gezien ben ik heel benieuwd hoe mijn darmen reageren op mijn GAPS-maaltijden. Ik eet wat goed voelt op dat moment. Vooral vis omdat het lichter te verteren is dan vlees? Of wil mijn lijf kip? Of hou ik het even bij mijn collageenpoeder? Ik luister naar mijn lichaam. En zodra ik me er klaar voor voel, introduceer ik weer iets nieuws, volgens het GAPS-introprotocol. Verder ben ik ook heel benieuwd naar de spirituele detox die volgt. Ben ik inderdaad angsten los aan het laten?

Qua behandelingen is het wel even goed zo. Ik heb wel nog een tweede magnetiseersessie tegoed bij een vriendin zodat ik nog meer negatieve energieën af kan voeren, ik blijf mijn leverondersteunende supplementen slikken en blijf me door de GAPS-intro heenwerken. Mid juni heb ik weer een afspraak met mijn mesoloog. En daarna is het vast wel weer tijd om andere shit op te gaan ruimen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.