Gezellig eten met eetprofeten: het kan!

Vandaag verscheen het artikel Zeg eetprofeten, mag de maaltijd ook nog een beetje gezellig zijn? op De Correspondent. Als Paleo-aanhanger voel ik me aangesproken, maar ik mis een belangrijk stuk info: de voordelen van het volgen van een goeroe.

Een van de eerste zinnen van correspondent Merel is raak: “Maar waarom doen we dat, die regels maken? Voor een deel is het een volstrekt rationele reactie op het overweldigende aanbod van voedsel. Onze eetregels helpen simpelweg met kiezen“. Heel erg waar.

Na dit statement gaat het artikel in mijn ogen echter over in een tekst die de lezer doet geloven dat iedereen die een bepaalde eetwijze volgt, klakkeloos achter een goeroe aanloopt. Hoewel die mensen er zeker zijn, zijn er ook genoeg mensen die proberen wat voor hun werkt, zonder hun eetwijze als een evangelie te zien.

Mensen in hokjes stoppen

Overigens kom ik ze wel genoeg tegen op de lifestyleblogs die gaan over gezond eten: mensen die hun waarheid als dé waarheid zien en andere mensen afrekenen als ze als veganist toch af en toe een stukje kaas eten; als Paleonist af en toe roomijs eten of als niet-vleeseter wel vis eten. Zelfs een vegetariër die vegetarische boterhamworst eet, moet het vaak ontgelden, want: “waarom eet je wel nep-vlees? eet dan gewoon bonen ofzo”.

Heel simpel: Iedereen is baas in eigen buik.

Wie nadenkt over wat er op zijn/haar bord ligt lijkt met artikelen als die op de correspondent (en lees vooral ook het ik-heb-geen-research-gedaan-maar-Paleo-is-stom-artikel in de Playboy) in een verdomhoekje geplaatst te worden. Ik vind het echter niet meer dan logisch om kennis van alle wetenschappelijke bewijzen en persoonlijke ervaringen die er al zijn als het aankomt (no pun intended) op effect van voeding op ons lijf kritisch te zijn naar wat we naar binnen werken.

De berichten van mensen die van een vervelende ziekte af zijn als ze stoppen met het eten van tarwe, of van een altijd aanwezige lichte buikpijn af zijn na het schrappen van melkproducten, zijn geen reclamepraatjes van Becel of Coca Cola. Het zijn echte ervaringen van normale mensen.
Als iemand er baat bij heeft, wat is er dan verkeerd aan om een ‘goeroe’ te volgen?

eetprofeten-groenten

Persoonlijke ervaring

Dankzij Sonja Bakker merkte ik in 2011 al de positieve effecten van het minderen met brood en dankzij paleo merk ik sinds vorig jaar de voordelen van puur eten. Minder brood betekende een kleinere middagdip en puur eten betekende onder andere dat ik vrolijker werd, meer energie en focus heb en minder vaak ziek ben. Wel zo gezellig.

Bij het overstappen naar een eiwitrijkdieet in plaats van het standaard Nederlandse koolhydraatrijke dieet kon ik hulp, of een ‘goeroe’ zoals Merel het noemt, goed gebruiken. Ik kwam uit op de site paleo.nl en volgde vele tips waar ik veel baat bij heb gehad en nog steeds bij heb.

‘Gezellig’ alles eten wat er in de supermarkten ligt? Nee dank je, na een paar dagen ben ik dan echt niet zo gezellig meer.

Dit is mijn ervaring. En eten is persoonlijk. Ieder lijf is anders en reageert anders op verschillende stoffen. Laat iedereen doen waar ie zich goed bij voelt. Voor mij geldt: ‘gezellig’ alles eten wat er in de supermarkten ligt? Nee dank je, na een paar dagen ben ik dan echt niet zo gezellig meer.

Daarentegen: zo af en toe pizza eten? Graag! Met een rosé ernaast. En een tiramisu als toetje, alsjeblieft!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.