Granenvrij/Paleo – de eerste drie (afkick)dagen

Duizeligheid en trillen: twee van de symptomen van het afkicken van tarwe. Onzin, dacht ik. Toch niet…

Afgelopen donderdag besloot ik na een reactie op mijn blog ‘Minimaliseren in eten’ een maand te stoppen met granen. Het doel: energieker worden en minder vaak buik-en hoofdpijn hebben. Ik merkte al eerder dat ik moe word van brood, acuut buikpijn krijg als ik muesli met sojayoghurt eet en een enorme energiedip heb na het eten van pasta. In mijn zoektocht naar granenvrij eten kwam ik terecht bij Paleo, wat nog iets verder gaat dan alleen granen schrappen.

Paleo

Paleo: ik had er al eerder over gelezen en het leek me het proberen waard. Nu is het dan zo ver: ik eet een maand lang als een oermens, maar wel netjes met mes en vork. Als je wilt weten wat Paleo is, lees dan paleo.nl of hetpaleoprincipe.nl. Het komt er op neer dat je alleen fruit, groenten (behalve peulvruchten), vlees, vis, eieren, noten en zaden eet.

Ik heb deze week een dagboek bijgehouden:

Dag 1: vrijdag 9 augustus 2013

Ik werd vóór de wekker wakker, en had enorme buikpijn. Ik geef de schuld aan de broodrijke dag die ik gister had: 5 plakken brood, terwijl ik er op een normale dag slechts 2 eet. Bij de gedachte aan een granenvrije dag alleen al voelde ik me beter. Als ontbijt at ik een schaaltje sojayoghurt met banaan en cacao, als lunch een smoothie van mango, rood fruit uit de vriezer en sojayohurt. (note to self: geen wit t-shirt aantrekken tijdens het snijden van kleurrijk fruit).
Sojayoghurt ‘moet’ ik voortaan ook laten staan: de sojaboon is een peulvrucht. Prima, want ik merk dat mijn buik protesteert tegen sojayoghurt. Eerst gaf ik de schuld aan de suiker in de sojayoghurt van Alpro, maar ook van de suikervrije versie van Provamel krijg ik buikpijn.

Al een paar dagen had ik erg veel zin in vis, ook al ben ik daar twee maanden geleden mee gestopt om meer richting een veganistisch ‘dieet’ te gaan. Dit in verband met de bio-industrie, overbevissing, etc. Mijn gezondheid staat echter voorop, dus met vis ben ik toch weer begonnen om zo veel mogelijk volgens het Paleo-principe te leven. Aan vlees moet ik echter echt (nog) niet denken. Maargoed, vis als avondeten dus. Ik ben begonnen met een simpel recept: tilapiafilet met peper en zout en dille, vergezeld van een paprika in reepjes en een schaaltje avocado met walnoten, pijnboompitten en zonnebloempitten. Superlekker!

PaleoDag1

In de avond at ik nog een stukje chocolade van LoveChock. Aan meer had ik, zoals al elke avond sinds ik ben gestopt met suiker, geen behoefte.

Dag 2: zaterdag 10 augustus
Ik lag redelijk vroeg op bed, en volgensmij heb ik wel 12 uur geslapen. Goed slapen is een gevolg van stoppen met tarwe eten, maar ik had geen idee dat het zo snel al toe zou slaan. Of misschien is het een gevolg van het detoxen, ik weet het niet. Ik heb wel last van enkele afkickverschijnselen waar Melchior Meijer al over schrijf in zijn blog De onvermijdelijke post over ‘Broodbuik’, waar hij zijn mening geeft over het boek Broodbuik. De verschijnselen zijn onder andere trillen, duizeligheid, zweten en humeurigheid. En ik ben duizelig en humeurig. En ik voel me heel raar, het is een heel vreemde gewaarwording.

Mijn ontbijt bestaat vandaag uit een smoothie van kokosmelk, banaan, aardbeien en kersen en daarnaast een schaaltje met een handjevol paranoten. Daarmee kon ik het prima volhouden tot de lunch: een omelet van drie eieren. Ik had er champignons door willen doen, maar die heb ik niet in huis. Mijn groentevoorraad moet nodig aangevuld worden. Een mooie taak voor deze zaterdag.
Omdat ik me niet zo goed voel door de afkickverschijnselen, besluit ik vanavond hetzelfde te eten als gister, maar dan met een wortel in plaats van paprika.

In de avond kwam een vriendin langs en hebben we een fles rosé leeggedronken. Ieder een halve fles dus, maar of dat zo’n goed idee was…

Dag 3: zondag 11 augustus
Ik lag iets na middernacht op bed en werd weer best laat wakker: om 9.30u. Het was een goede keuze om de eerste afkickdagen in het weekend te laten vallen, want ik voelde me alsof ik liters wijn had gedronken de avond ervoor in plaats van een paar glaasjes: ik was duizelig en ontzettend aan het zweten. De hoofpijn en misselijkheid van een kater misten, maar toch was opstaan geen optie. Dit heb ik echt alleen nog maar meegemaakt na veel te veel alcohol en tijdens de griep. Ik draaide me nog een keer om, werd een uur later en dacht: blegh, ik ga een broodje eten! Maar ik wilde doorzetten. Ik draaide me nog een keer om. En nog een keer. Tot ik wakker werd en me een stuk beter voelde. Nog wel duizelig, maar ik was niet meer zo aan het zweten. Het was 11.30u en ik verwachtte op dat moment bezoek… van mijn moeder, dus tip top hoefde ik er niet bij te lopen ;). Ik heb mezelf naar de keuken weten te slepen en startte met het maken van dezelfde smoothie als gisteren. Zittend, want staan ging echt niet. Na het eten van een paar stukjes fruit voelde ik me al een stuk beter. Op dat moment ging de bel. Wankel en met mijn onflatteuze just-out of-bed-look deed ik de deur open. De verklaring ‘Ik ben aan het afkicken. Van tarwe’ is best vreemd om uit te spreken…  Na het drinken van de smoothie voelde ik me best goed en na twee thee en een douche ging het nog een stuk beter. Ik heb zelfs een kilometer of 25 gefietst met moeders, en daarna een heerlijke curry gemaakt met bloemkool, wortel en ei. Zonder de koolhydraten en granen in het eten (een naan-broodje bij de curry is toch altijd wel lekker) heb ik geen after diner dip, wat voor mij de theorie achter Paleo ondersteunt: door onze westerse eetgewoonten jagen we onze bloedsuikerspiegel bij bijna elke hap die we nemen omhoog, om hem, nadat hij weer ver is gedaald en in een dip belanden, een hap granen of fruit te nemen waarmee we de bloedsuikerspiegel weer omhoog jagen. Ik kan me goed voorstellen dat dat inderdaad funest is voor je lijf.

Oh, en de lunch van vandaag: dat was een wat vreemde combinatie: een avocado met gebakken champignons, wat zonnebloempitten, een gekookt eitje en vier kersen.

Nu zit ik aan de jasmijnthee met een stukje Lovechock erbij! Nomnom.

En, hoe voel ik me?

Ik merk wel dat ik wel heel moe ben door de afkick-aanslag en het fietsen, maar dat is vooral fysiek. Ik voel me een stuk helderder in mijn hoofd en hoop heel erg dat dat verder doorzet en dat ik na de vijf dagen afkicken ook daadwerkelijk meer energie heb. Binnenkort post ik weer een update, maar ook op mijn Twitter plaats ik af en toe een nieuwe ervaring.

Heb jij ervaring met het afkicken van tarwe/granen of met Paleo? Dan lees ik graag je ervaringen in de reacties! Ook andere reactie zijn natuurlijk welkom 🙂

14 gedachten over “Granenvrij/Paleo – de eerste drie (afkick)dagen”

 1. Leuk dat je met voedsel aan het experimenteren bent! Zelf vind ik paleo een beetje te beperkt en merk ik dat het erg lastig en duur is om niet iets in bulk te kunnen eten. Zelf houd ik het op bonen en andere peulvruchten, linzen zijn favoriet!

  Jammer dat de lunch in het ODhouse zo enorm op brood fixeert. En als het aan Martijn zou liggen zou er ook alleen maar suiker op mogen :p

  1. Ha, leuk dat je Paleo kent! Verbaast me niks, maar toch 😉 Ik denk dat ik na een maand de peulvruchten er ook wel weer bij smokkel, eerst maar eens kijken hoe dit bevalt 🙂 en bij alledrie de locaties wordt lunchen wel lastig voor mij de komende weken :p

 2. Respect hoor! Niet zo zeer om het afkicken, maar om de stap te zetten, er de moeite in te stoppen en vol te houden. Ik verbaas mezelf al bijna door genoeg ruggegraat te hebben om (in eerste instantie) een maandje niet ongezond te snacken 😉

  1. Thanks Yvonne! Een maand ongezonde snacks weglate is ook een hele opgave, ik weet er alles van 😉 Ik sta er verbaasd van hoe ik het grotendeels heb geschrapt. Chips bij een verjaardag gaan er nog wel eens in, maar dat moet kunnen 😉
   Zet m op deze snackvrije maand!

  1. Maandagochtend voelde ik me al een stuk beter! Nog wel moe, maar de energie is veel gelijkmatiger. Het schijnt dat het lichaam wat tijd nodig heeft om te wennen aan een ander verbrandingssysteem (eiwitten ipv granen/koolhydraten) en dat daarna de echte energie vrijkomt. Voel me wel een stuk helderder in m’n hoofd!

 3. Hoi, superleuk artikel 🙂 Ik geloof wel dat je iets meer moet eten omdat je anders niet aan je calorien komt :s Daarom voel je je waarschijnlijk zo moe 🙂
  Ik eet een ontbijt 4 bananen, 4 sinassapels en een hand druiven bijvoorbeeld. Je moet proberen om er rekening mee te houden, anders krijg je erg veel last van cravings over een week of twee. xxx

  1. Hoi Margot,
   Bedankt voor je reactie en een goeie tip! Het afkicken is vandaag over merk ik, dus nu kan ik ook meer eten aan 😉 Heb je nog tips voor goede recepten op internet? Via Google kom ik er aardig wat tegen natuurlijk, maar misschien heb je een favoriete site die je aan kunt raden? Ben benieuwd!

 4. Leuk om te lezen Janine. Goed ook dat je de ‘crash-kant’ belicht bij het starten met deze manier van eten. Lekkere paleo Lunches maak je. Ik heb zelf de meeste moeite met het Paleo ontbijt. Toch heel anders dan een gebruikelijk ontbijt merk ik wel.

  1. Dank voor je reactie! Ik doe het inmiddels een jaar en het wordt steeds makkelijker. Binnenkort plaats ik een smoothie die sinds kort mijn favoriete ontbijt is, als afwisseling op de altijd lekkere bananenpannenkoekjes.
   Alleen een zelfgebakken brood zonder tarwe en gist (kreeg ik op reis) is moeilijk te weerstaan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.