The Happiness Project: inspirerend zelfhulpboek

Gretchen Rubin zocht een jaar lang naar geluk. Ze ruimde haar kasten op, las kinderboeken, at minder koekjes, sportte meer en hield in een tabel bij of ze zich aan haar voornemens hield. Het hele proces beschrijft ze in haar boek The Happiness Project.
Boek: The Happiness ProjectHet boek stond al jaren op mijn to read-lijst en toen ik hem afgelopen zomer bij de kringloop vond, kon ik hem natuurlijk niet laten liggen!

 

In The Happiness Project komen geen enorme openbaringen aan bod, het is vooral een verhaal van een normale vrouw met een normaal gezinsleven die geluk zoekt door kleine dingen aan te passen. Toch heb ik een aantal inzichten opgedaan die ik graag met jullie wil delen!

Ik kan de inzichten grofweg onderverdelen in de categorieën planning, gedrag en plezier.

Planning

Na een jaar lang elke maand een ander aspect van haar leven te hebben aangepakt (wow, respect!) komt Gretchen tot de conclusie dat de grootste bijdrage aan haar geluk bleek te komen van haar tabel met voornemens. Want: ‘het nemen van een beslissing en je eraan houden geeft je een gevoel van controle in een besef van groei, dat is een bron van geluk’.

Daar heeft ze een goed punt: als ik me voorneem om te gaan sporten en ik ga niet, voelt dat niet goed. Als ik wel ga, heb ik een gevoel van controle en groei: dat voelt wel goed. Hetzelfde geldt voor bloggen, op tijd gaan slapen, gezond eten en ga zo maar even door. Logisch, maar het inzicht dat je aan een voornemen houden een bron van gelukt is, is er -in elk geval voor mij- wel eentje om mee te nemen.
Wat dit nou met planning te maken heeft? Voornemens, welke dan ook, moet je plannen. Anders blijven het voornemens, die je met wilskracht een week of twee vol kunt houden, maar daarna is die wilskracht wel op.

Plezier plannen 
Verder schrijft Gretchen dat je ook plezier moet plannen. Logisch eigenlijk, maar ik doe het te weinig. En dan zijn er ook nog eens drie categorieën van plezier: iets uitdagends (waarvoor je je comfort zone uit moet breiden), iets waardoor je je moet aanpassen (bijvoorbeeld op pad gaan met meerdere mensen) en ontspannen (passief, zoals tv kijken). De eerste twee zijn stimulerend, de laatste niet. Maar een serietje kijken is dan ook weer heerlijk na een drukke werkdag of week. Vooral iets doen waarvoor je je moet aanpassen schiet er nogal eens bij in. Dan moet je immers een activiteit bedenken, een afspraak maken en je voorbereiden – ja jemig wat een gedoe! Nou, eigenlijk valt dat best wel mee, Janine. Dus: wie gaat er mee wat leuks doen? 😉

Prep for happiness
Gretchen kwam ook tot de conclusie dat een voorraad shampoo in huis hebben veel tripjes naar de supermarkt en tijd in de rij scheelt. Nou gebruik ik geen shampoo meer (dat is een ander verhaal), maar ik heb hetzelfde met boodschappen. Het liefst doe ik eens per week boodschappen om vervolgens flink te meal preppen. Nouja, het liefst… het is niet het leukste werk, maar wat ben ik doordeweeks blij als ik er een aantal uren van mijn weekend aan heb besteed! Op weekdagen hoef ik dan niet meer naar de supermarkt, of te bedenken wat ik kook. En de verleiding om die M&M’s in het mandje te gooien? Poof, weg!

Gedrag

Eén van de voorbeeldaffirmaties die The Miracle Morning-auteur Hal Elrod schreef is ‘Wie ik word, is veel belangrijker dan wat ik doe, maar toch bepaalt wat ik doe wie ik word.’ Dus als ik een wereldverbeterende internetondernemer wil zijn, moet ik dingen anders aanpakken dan nu. Oftewel: me anders gedragen. En dat is precies wat Gretchen tijdens haar project. Heel mooi om te lezen!

Nare gevoelens erkennen

Een van de dingen waar Gretchen achter kwam, is dat je nare gevoelens moet erkennen. Je zou haast bijna iets anders gaan denken met alle ‘positief denken’-workshops! Ik sta wel een stuk positiever in het leven nu ik me al een tijd dagelijks focus op dingen waar ik dankbaar voor ben. Dat betekent dus niet dat er geen ruimte mag zijn voor negatieve gevoelens. Dat geldt ook voor negatieve emoties van anderen. Ik heb nog wel eens de nijging om het positieve te zien in een vervelende situatie en dat ook te delen, maar negatieve gevoelens moeten ook erkend worden. En dat zou ik toch moeten weten, want oh hoe irritant vond ik het bijvoorbeeld als kind als er niet naar me geluisterd werd als ik verdrietig of boos was!

Traktatie of schuldgevoel?
Gretchen vraagt zich af of de ongezonde tussendoortjes die ze als een traktatie ziet, haar misschien  juist een schuldgevoel bezorgen. Oh, hoe herkenbaar! Na een lange dag kan ik een blauw zakje M&M’s niet niet altijd weerstaan als ik even op een station op de trein wacht en er een kiosk in de buurt is. Als ik ze dan opgeknabbeld heb denk ik: was dat nou echt nodig, Janine? Er zitten totaal geen voedingsstoffen in, dus wat voegt het op lange termijn toe? Niks. Ja, een paar kilo, zeker nu ik 30+ ben.
Maar wat als je je oprecht voorneemt om elke dag een zakje M&M’s te eten? Dan word je er misschien juist wel heel gelukkig van!

Roddelen: stop er gewoon mee 
Gretchen schrijft: wat je over anderen zegt, associëren anderen met jou. Oftewel, als ik zeg dat ik iemand een trut vind, vind de luisteraar mij een trut. Nou roddel ik sowieso nauwelijks nog, maar ik merkte het effect laatst overduidelijk in een bedrijfskantine: ik zat aan tafel met onder anderen een man die alleen maar klaagde over mensen die niet mee wilden werken. En over de file. En weet ik wat nog meer. Als ik nu aan hem denk, zie ik iemand voor me met wie ik niet samen wil werken, omdat er dan geen werk van de grond komt. En dat is alleen gebaseerd op dat gesprek zijn monoloog. Dus roddelen en klagen: geen goed idee als je zelf goed over wilt komen. Daarentegen werkt het vast ook de andere kant op als je positief over anderen praat: complimentenregens ftw!

Plezier

Het verschil tussen plezier en geluk zit in de duur en termijn. Plezier beleef je kortstondig in het nu, terwijl geluk meer een emotie op lange termijn is. Iets om in gedachten te houden tijdens het lezen van het boek. Op het gebied van geluk en plezier schreef Gretchen verschillende eye openers.

Connectie tussen positieve en negatieve gevoelens?
Er is volgens Gretchen geen connectie tussen positieve en negatieve gevoelens: als je meer positieve gevoelens voelt, ga je niet automatisch minder negatieve voelen. Dus ook als je héél veel plezier hebt, maar je doet niets aan de negatieve gevoelens, blijven die bestaan.

Geld voor geluk
Als je geld uitgeeft, geef dat dan uit aan dingen die je geluksgevoel stimuleren. Schrijf ik, terwijl ik in de Starbucks zit met een Hot Chocolate Fudge. Een mooi moment op te analyseren: ik word heel blij van bloggen in een koffietentje. Het kan een bron van plezier zijn, maar ook een bron van geluk: de écht leuke koffietentjes inspireren nog lang nadat ik ze heb bezocht (Ib Rehne Cairo in Sønderborg bijvoorbeeld: liefde!) Ook beleef ik plezier aan mooi uitziend eten en drinken, maar dat is kortstondig. Bovendien levert een suikerbom als nu voor mijn neus staat me op lange termijn niets op, behalve een verminderde gezondheid als ik regelmatig zo’n uitspatting doe. Conclusie: geld uitgeven in een leuk koffietentje is prima, maar ik had toch beter een -minder mooi uitziende- thee kunnen bestellen! En een leuker koffietentje, maar op Amersfoort Centraal had ik weinig keuze 😉

Uitdagingen
Uitdagingen worden vanzelf een bron van geluk. Het is een uitdaging om iets nieuws te leren. Het levert plezier op. Als je het dan succesvol in de praktijk te brengt, merk je dat je groeit. En een besef van groei brengt geluk, aldus Gretchen. Daar kan ik me helemaal in vinden!

Geluk en SMART-doelen

Heel inspirerend, maar wie doet er daadwerkelijk iets met lessen uit een boek? Ik tot voor kort niet, maar ik besloot om actielijstjes te maken tijdens en na het lezen van inspirerende boeken.  De lessen die ik hierboven heb beschreven in SMART’ish vorm:

– elke avond een planning voor de volgende dag maken, met behulp van GTD in Evernote;
– elke ochtend en avond visualisaties en affirmaties doen;
– mijn moodboard en affirmaties doorlopend aanpassen;
– elke ochtend mijn doelen bekijken;
– een lijstje maken met vijftig leuke dingen om te doen in 2017, met iets in elke van de drie categorieën. Dit is geen to do-lijst, maar een inspiratiebron voor vrije dagen. Ik hoef al die vijftig dingen dus ook niet te doen;
– een mini-vriezer kopen om goed te kunnen meal preppen;
– een tabel met voornemens maken en deze elke dag bijwerken.

Heb jij The Happiness Project al gelezen? Welke lessen heb jij eruit gehaald?

[bol_product_links block_id=”bol_583c58e53cee6_selected-products” products=”9200000046353695,1001004011311661″ name=”Happiness Project” sub_id=”Boekentipblog” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

happiness-unspash-bao-quan-nguyen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.