Michael Pilarczyk – de 5 lessen die ik van hem leerde

2016. Een heel random vraag komt in me op: hoe is het mijn favoriete vj’s van TMF vergaan? Google geeft antwoord: Jeroen Post is presentatiecoach, Fabienne de Vries is van de radar en Michael Pilarczyk is… mindsetcoach?

Ik bekijk Michael Pilarczyk’s website, een aantal video’s en ben hooked. Ik voel aan alles dat ik deze man moet gaan volgen. Dus dat deed ik. Inmiddels zijn we bijna 4 jaar verder. 4 jaar en een hoop podcasts, cursussen en (live-)video’s. En een real live ontmoeting.

Michael Pilarczyk: “Je begrijpt het niet”

Vlak na mijn zoektocht op Google gaf Michael een aantal gratis lezingen door het hele land. Onder andere in Nijkerk. Van de lezing herinner ik me nog maar weinig, maar na afloop van de lezing signeerde hij zijn boek Master Your Mindset. Ik was in die tijd nog erg onzeker. Zenuwachtig bedankte ik hem voor de lezing. Daarna volgde een gesprek van een paar zinnen, die ik nooit zal vergeten.

Dat gesprek ging ongeveer zo:
Ik: “Ik had een vraag, maar durfde die niet te stellen in een volle zaal. Ik weet dat ik niet onzeker hoef te zijn, maar ben het op zo’n moment toch.”
Michael: “Je weet het wel, maar je begrijpt het niet. Dat is een groot verschil.”
Hij keek me daarbij aan alsof hij in mijn ziel kon kijken. En rechtstreeks in die onzekerheid. Ik voelde me betrapt en kwetsbaar. En dom. Terwijl ik wist dat dat niet hoefde. In de jaren daarna ben ik dat steeds meer gaan begrijpen. Net als een hoop andere dingen.

29 november 2016: onzekere ik tijdens een korte ontmoeting met Michael Pilarczyk in Nijkerk

De 5 lessen die ik leerde van Michael Pilarczyk

Na deze ontmoeting bleef ik Michael Pilarczyk volgen. Ik las zijn boeken Master Your Mindset en zijn vertaling van Think & Grow Rich. Ik luisterde zijn podcasts. Gebruik zijn app Meditation Moments elke dag. En deed mee aan zijn cursussen Design Your Own Life en Your Roadmap to Success and Happiness. Eigenlijk is het onmogelijk om uit dit alles maar 5 lessen te filteren, maar je moet ergens beginnen!

1. Weet precies wat je wilt

Veel mensen hebben een vaag idee van wat ze willen. ‘Ik zou ook wel meer geld willen.’ ‘Ik zou ook wel in de zon willen wonen.’ ‘Ik zou ook wel wat slanker willen zijn.’

Met deze vage kreten kom je niet ver. Wat wil je PRECIES? Hoeveel geld wil je per maand verdienen? Is dat bruto of netto? Waar wil je precies wonen? Hoe ziet je huis eruit? Hoe voelt het? Hoeveel kilo wil je wegen? Of welke kledingmaat wil je dragen? Wanneer wil je je doelen bereikt hebben?

Je doelen hoeven niet realistisch te lijken. Je moet alleen wel weten waar je nu staat. Vanaf daar kun je stappen ondernemen.

2. Ken je kernwaarden

Wat vind jij belangrijk in het leven? Vrijheid? Zekerheid? Avontuur? Geld? Werk? Connectie? En zo kun je nog tientallen kernwaarden bedenken.

Als je weet wat voor jou belangrijk is, is het makkelijker om in verschillende situaties de juiste keuze te maken. Want pas als je leeft op basis van je kernwaarden, kun je gelukkig zijn.

Michael illustreert dat met een simpel voorbeeld. Voor hem zijn onder andere vrijheid, onafhankelijkheid en geld belangrijk. Hij sloeg een aanbod voor een goedbetaalde managementfunctie af. Waarom? Omdat 80 uur op kantoor werken niet voldoen aan zijn kernwaarden vrijheid en onafhankelijkheid. En die zijn belangrijker dan geld.

Mijn kernwaarden

Mijn kernwaarden zijn gezondheid & energie, groei & bloei, transformatie, kracht & intensiteit, verbinding & verbondenheid, vrijheid en essentie. Deze kernwaarden kan ik gebruiken wanneer ik een keuze moet maken. Dat doe ik nog niet bewust. Ik heb ze namelijk pas begin dit jaar opgeschreven, dus het zit nog niet in mijn systeem. Maar bij de meeste keuzes die ik op basis van mijn intuïtie maak, zie ik later dat die perfect past bij mijn kernwaarden. Of als een keuze achteraf toch niet goed voelt, blijkt dat hij niet aansluit bij deze kernwaarden.

Van freelancer naar fulltime ambtenaar

Een voorbeeld? Na jaren freelancen (vrijheid!) koos ik voor een fulltime baan in loondienst. De zekerheid van een vast inkomen en de regelmaat dragen bij aan mijn gezondheid en energie. Ik leer ook superveel, wat bijdraagt aan groei & bloei en transformatie. Samenwerken met collega’s draagt bij aan verbinding. En doordat ik nu meer verdien dan als freelancer, kan ik me meer dingen veroorloven die ik graag wil doen en hebben. Daardoor voel ik me zelfs vrijer dan toen ik freelancer was!

Photo by Josie Josie on Unsplash

3. Alles is mindset

Hoe je tegen dingen aankijkt, bepaalt hoe je je voelt en welke keuzes je maakt.

Je wordt wakker. Het regent. Heb je daar een oordeel over? Of is het zoals het is en accepteer je de situatie?

Ongezonde koek of regenbroek?

Als je er een oordeel over hebt, denk je waarschijnlijk iets als ‘Gatver, wat een pet weer! Niks aan. Het is nu al een rotdag.’ Je voelt je niet happy en ziet vervolgens nog meer dingen die je vervelend vind. En je stopt een koek naar binnen om je zogenaamd beter te voelen. Of accepteer je de situatie zoals het is en denk je: ‘Hop, regenbroek aan en gaan!’ Om vervolgens een prima dag te hebben?

Ik kies voor de regenbroek!

4. Wie wil je zijn?

Een heel belangrijke vraag. En hij sluit mooi aan bij punt 3. Wil je degene zijn die moppert over de regen, of trek je de regenbroek aan?

Hoe gedraag je je als je je ideale zelf bent? Ben je vriendelijk? Enthousiast? Blij? Hulpvaardig? Of kies je juist meer voor jezelf? Wat eet je? Wat doe je aan lichaamsbeweging? Hoe voel je je?

Wat zijn je kwaliteiten en waar kun je nog aan werken? Sta daar dagelijks bij stil. Visualiseer je ideale zelf. Je gaat merken dat je steeds meer wordt zoals je wilt zijn. Heel belangrijk: blijf vooral dicht bij je kernwaarden en bij wie je van binnen écht bent.

Dus, vertel eens aan jezelf: wie wil je zijn?

5. DENK!

In zijn boek Master Your Mindset vertelt Michael Pilarczyk over een inzicht dat hij kreeg toen hij Think & Grow Rich van Napoleon Hill las. Hij zegt iets als: ‘Ineens zie ik het: er staat DENK en word rijk. Niet HOOP en wordt rijk. Niet doe maar wat en wordt rijk. Nee: DENK!

Het komt erop neer dat je je geen zorgen moet maken en niet moet piekeren. Maar juist gestructureerd moet denken en jezelf goede vragen moet stellen. Bijvoorbeeld niet: ‘Wat als het fout gaat?’, maar: ‘Wat kan er fout gaan en wat kan ik doen om dat te voorkomen?’

Wij mensen zijn geneigd om aan de slag te gaan met allerlei vage gedachten. Kijk eens objectief naar die gedachten. Dragen ze bij aan je doel? Zo niet, denk dan wat anders. Het vergt wat oefening, maar op den duur herken je je gedachten. En kun je ze stoppen voordat ze met je op de loop gaan. Voordat je gaat malen, piekeren en koek gaat vreten. Ja echt: je kunt je gedachten controleren. En dat is ontzettend bevrijdend!

Nog meer leren van Michael Pilarczyk

Ik heb nog veel meer geleerd en ga nog veel meer leren. Met kernwaarden als groei & bloei, transformatie en essentie kan ik natuurlijk ook niet anders 😉

Binnenkort komen Michael Pilarczyk’s vertalingen van The Richest Man of Babylon en The Science of Getting Rich uit. Ik ben nog bezig met de cursus Your Roadmap to Success and Happiness. De meditaties uit de Meditation Moments app zijn dagelijkse kost. En er komen ook nog (on)regelmatig podcasts uit. Die altijd weer inspirerend zijn.

Ik zeg: volgen, die man! Als je dit blog interessant vond. En dat zal wel, want anders ben je niet helemaal tot hier gekomen 😉

En om af te sluiten met Michael Pilarczyk’s vaste uitspraak:

Leef je mooiste leven!

Michael Pilarczyk profielfoto

2 gedachten over “Michael Pilarczyk – de 5 lessen die ik van hem leerde”

  1. Wat een gave blog! Leuk dat je zoveel van hem geleerd hebt! Als ik lees dat je onzeker op de foto staat dan voel ik me trots op je dat je dat durft te delen! Powervrouw!! ♡

    En die 2 nieuwe boeken ga ik echt wel aanschaffen! Ik kijk er naar uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.