Het is zo praktisch om even een broodje te smeren, in een broodtrommel te kwakken en dat later op de dag op te smikkelen. Maar daar zijn niet alle darmen het mee eens. Gelukkig vond ik een recept voor een paleo-broodje met slechts drie basisingrediënten: amandelmeel, eieren en ghee. Lekker en makkelijk!
[UPDATE 2020: inmiddels eet ik carnivoor. Ik ben er niet meer van overtuigd dat planten per definitie gezond zijn. Lees meer in mijn blog(s) over Carnivoor. Ook raad ik zo’n homp amandelmeel nu sowieso af. Doordat het een erg bewerkt product is, kan je suikerspiegel hiervan gaan stijgen. En het is juist de bedoeling om dat te voorkomen en zo puur mogelijk te eten. Neemt niet weg dat het toch echt wel een lekker ‘broodje’ is!]
Dit paleo-broodje is zo lekker dat je er van kunt blijven eten, ondanks het ontbreken van smaakstoffen. De ingrediënten maken hem behoorlijk calorierijk, dus bakken is op eigen risico!
Variaties
De basis bestaat uit amandelmeel, eieren en ghee, maar je kunt eindeloos variëren. Voeg honing toe voor een zoet brood en/of (gedroogd) fruit of bessen voor een muffin-style brood. Of kruiden, kaas (als je dat wel eet) en tomatensaus voor een hartig pizzabrood! Of bedenk zelf wat lekkers. Ik maakte hem met kaneel en een handje pompoen.
Recept paleo-broodje met pompoen
Ingrediënten
- 200 gram amandelmeel
- 2 eieren
- 40 gram ghee (je kunt ook kokosolie, yoghurt of creme fraîche gebruiken)
- Handje 10 minuten gekookte en in kleine blokjes gesneden pompoen.
- Kaneel naar smaak
- Snuf zout
Benodigdheden
- Keukenmachine (ik gebruik een staafmixer met hakmolen)
- Oven
- Bakblikje (ik gebruik een springvorm van ongeveer 10 cm doorsnede)
- Wat vet om bakblik in te vetten
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Doe de amandelmeel, kaneel en eieren in een blender of keukenmachine.
- Smelt ondertussen de ghee. Laat dit afkoelen tot het nog wel vloeibaar is maar niet te heet (je wilt de eieren niet al in de blender bakken!).
- Voeg de ghee bij de meel en eiermix en blend tot er een egale mix ontstaat.
Bij mij werd deze mix de eerste keer een papje, de tweede keer een deegbol. Beide keren zijn mijn paleo-broodjes prima gelukt! - Haal het deeg uit de keukenmachine en doe in een kom. Kneed de gekookte pompoen erdoor.
- Vet het bakblikje in en voeg de deeg er aan toe.
- Bak een uur in de voorverwarmde oven. Hou op het laatst even in de gaten of hij niet aanbrandt, elke oven is immers anders! Het paleo-broodje is klaar wanneer je er een mes in steekt en deze er schoon weer uitkomt.
Lekker met een beetje honing of zelfgemaakte zure room (=gefermenteerde slagroom).
Het deeg is ook prima te gebruiken als pizzadeeg of koekjesdeeg. Ik rolde er bijvoorbeeld kleine bolletjes van en ik kreeg heerlijke crunchy balletjes. Met speculaaskruiden worden het ongetwijfeld heerlijke pepernoten!
Eet smakelijk!
Het basisrecept voor dit paleo-broodje komt uit het boek Gut and Psychology Syndrome van Dr. Natasha Campbell.