Hoe draai je in godsnaam een lekkere soep met GAPS-vriendelijke ingrediënten in elkaar? Ik vond een recept, maakte wat kleine tweaks en daar was ie dan: een romige soep van courgette, bloemkool, kokosmelk en meer. En hij was heerlijk. Restaurantwaardig zelfs!
Deze soep kun je eigenlijk in elk seizoen wel eten, lekker warm in de winter en afgekoeld in de zomer. En door de ghee en kippenbouillon te vervangen voor plantaardige ingrediënten heb je zo een vegetarisch en veganistische soep.
[UPDATE 2020: inmiddels eet ik carnivoor, met af en toe wat chocolade. Ik ben er niet meer van overtuigd dat planten per definitie gezond zijn. Lees meer in mijn blog(s) over Carnivoor.]
Bereidingstijd:
1 uur
Aantal porties:
3-4
Wat heb je nodig naast de basic keukenspullen?
– Een staafmixer (een grote blender o.i.d. kan ook)
Ingrediënten:
-
-
-
-
- 2 eetlepels ghee (of een ander vet naar keuze)
-
- 2 middelgrote uien, in stukjes
-
- roosjes van een halve bloemkool
-
- 3 winterpenen in plakjes
-
- 200 ml kippenbouillon van De Kleinste Soepfabriek en 1 liter water (of ongeveer 1 liter zelfgemaakte bouillon)
-
- 2 courgettes
-
- 3 takjes verse tijm (samengebonden)
-
- flinke scheut kokosmelk
-
- 1 lente-uitje (optioneel)
-
- keltisch zeezout
-
- zwarte peper
-
-
-
Bereiding:
Verwarm de ghee in een soeppan. Voeg de uien en de wortelen toe, zet het vuur laag en laat ze een half uurtje ‘aanzweten’. Ik deed dat met het deksel nog op de pan. Roer indien nodig om aanbranden te voorkomen. Zet ondertussen de andere ingrediënten klaar.
Voeg na de 30 minuten de bouillon en de bloemkool toe, en laat dit 10 minuten koken. Voeg dan de courgette, het lente-uitje en de takjes tijm toe en laat nog eens 10 minuten koken.
Verwijder de tijm-takjes en blender de rest tot een soep. Verwarm indien nodig nog een keer door en schenk er wat kokosmelk naar smaak bij. Even doorroeren en zout en peper naar smaak toevoegen. Klaar!
Lekker om toe te voegen: gegrilde kipreepjes of spekjes.
Smullen maar!!
(Aangepaste versie van een recept van Deliciously Organic)
Wat is jouw favoriete soep?