Hoe goed is mijn vetzuurbalans?

De laatste jaren is er in de voedingswereld al veel geschreven over de balans tussen omega-3 en omega-6-vetzuren. Interessante materie! Ik wacht nu op de uitslag van een test die ik heb gedaan, waaruit blijkt hoe de balans tussen omega-3- en omega-6-vetzuren in mijn lichaam is. En de theorie is: hoe evenwichtiger de vetzuurbalans, hoe gezonder mijn lijf.

Lang had ik het gevoel dat ik energie had, maar dat ik er niet bij kon. Dat mijn lijf mijn energie als het ware opslokte. De laatste tijd heb ik veel gelezen over de balans tussen omega-3 en omega-6. De info daarover beschrijft precies mijn gevoel: bij een disbalans tussen de twee vetzuren ontstaan chronische ontstekingen in je lijf, en je lichaam verbruikt energie om die ontstekingen tegen te gaan, met vermoeidheid (en veel ergere kwalen) tot gevolg. Ontstekingen in je binnenste waar je je niet van bewust bent, creepy toch?

Omega’s?

Wat zijn eigenlijk omega’s? Kort gezegd: omega’s zijn essentiële vetzuren die verschillende functies in ons lijf hebben, zoals het herstellen van het celmembraan. We krijgen deze vetzuren binnen via voeding.

De omega-3/omega-6 ratio

omega-3-omega-6-balans-salmonDeze ratio is de verhouding tussen de aanwezige omega-3 en omega-6 vetzuren in je lichaam. Volgens diverse bronnen is de ideale verhouding van omega 3 en omega 6 een van 1:1. Een verhouding van 1:5 is ook goed, maar ratio’s hoger dan 1:5 worden in verband gebracht met de ontwikkeling van welvaartsziekten. De gemiddelde Nederlander heeft een verhouding van 1:17(!).

Te veel omega-6 / te weinig omega-3

We eten dus schijnbaar collectief veel te veel omega-6 en/of te weinig omega-3. Omega-6 zit bijvoorbeeld in plantaardige olieën als zonnebloemolie, maar ook in producten gemaakt van soja en mais. En dat zit in bijna alle producten in een pakje. Ook wordt het veel ingezet als diervoeder, waardoor ook de dierlijke producten die we consumeren meer omega-6 bevatten dan er van nature in voorkomt. Ook in vis, dat er toch om bekend staat rijk te zijn aan omega-3.

Dit filmpje geeft een heldere en uitgebreidere uitleg:

Binnenkort ga ik me verder verdiepen in deze info, want de meningen erover zijn nogal verdeeld. Dat ieder mens de beide vetzuren nodig heeft, daar is iedereen het wel over eens. Volgens de orthomoleculaire zienswijze is de ratio zeer van belang, maar anderen, zoals Mark Sisson, weerleggen dit. Hij blijft er echter wel bij dat je niet te veel plantaardige olieën moet consumeren en dat de inname van goede vetzuren van belang is. Uit recent onderzoek blijkt in elk geval wel dat voedingsstoffen als alpha-linolenic acid (ALA), dat voorkomt in omega-3, helpt bij het voorkomen van een beroerte.
Snelle conclusie: voldoende inname van omega-3 is belangrijk voor een goede gezondheid, los van wat wat je mening over de ratio is.  

Sceptisch?

Met alle ontdekkingen en zienswijzen op het gebied van voeding en gezondheid is het makkelijk om óf alle verkrijgbare info voor zoete koek te slikken, óf om juist overal sceptisch tegenover te staan. Mede dankzij mijn journalistieke achtergrond val ik zelf in deze tweede categorie, maar sta ik vooral ook open voor alle inzichten die er zijn, en weeg deze tegen elkaar af. En wat voor mij goed werkt, is iets zelf ervaren. Daarom heb ik de test gedaan: ik ben heel benieuwd wat mijn ratio is, en hoe ik me voel als deze ratio is verbeterd.

Mijn resultaten

Op omega-gebied ben ik goed bezig, al zeg ik het zelf: ik eet al een tijd geen bewerkte producten meer (op die ene burger van laatst na), maar vooral veel groenten en goede vetten. Alle dierlijke producten die ik eet zijn biologisch. Biologisch betekent echter niet persé dat het omega-6-niveau in orde is, doordat het diervoer waarschijnlijk ‘gewoon’ bestaat uit biologische maar omega-6-rijke maïs. Dus wellicht krijg ik ongemerkt nog wel aardig wat omega-6 binnen… ik ben dan ook heel benieuwd naar mijn uitslag.

Momenteel ligt mijn bloedmonster ergens in een postzak te wachten op vervoer naar een laboratorium in Noorwegen, over een maand krijg ik de uitslag. Ik hou je op de hoogte via deze site, Facebook en Instagram!

Vetzuurbalans test

Klein weddenschapje voor de eer? Welke resultaten verwacht jij dat ik terugkrijg?

2 gedachten over “Hoe goed is mijn vetzuurbalans?”

    1. Hi Willem, goed dat je het vraagt, die blog is nog blijven liggen. Ratio was behoorlijk slecht, net als mijn discipline als het aankomt op visolie innemen… 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.