Geluk is… vooruitgang

Ik voelde me nog wel eens schuldig over meer willen. Ik heb sinds december een fijn huis, maar wil er nog veel aan veranderen. Waarom is het nog niet goed genoeg? Ik verdien goed, maar ik wil meer geld. Ik wil meer kilo’s kunnen deadliften, meer kleding, meer sportartikelen, een nieuwe fiets, meer planten, meer boeken, meer, meer, meer. Tot op zekere hoogte natuurlijk, ik hou nog steeds van minimalisme!

Meer willen: huis vol met boeken
Photo by Radu Marcusu on Unsplash

Meer willen is groeien

Inmiddels voel ik me niet meer schuldig. Meer willen en willen groeien zit namelijk in onze natuur. En niet alleen in onze menselijke natuur. Bomen groeien groter en groter. Organismes evolueren. Alles wil groeien. Wij ook, want ook wij zijn natuur.

Side note: het ligt er natuurlijk wel aan waarom je meer wilt. Wil je meer spullen om daarmee een leegte in jezelf te vullen? Of wil je de nieuwste Ferrari om je buurman of -vrouw af te troeven? Denk dan nog een keer na over wat je nou écht wilt.

Groene platen. Meer willen: ook planten willen groeien.
Photo by Chris Abney on Unsplash

Waar sta jij over 10 jaar?

We voelen ons gelukkig als we een doel behalen. Hoe groter het doel dat we behalen, hoe gelukkiger we ons voelen. En zeg eens eerlijk, hoe saai zou het zijn als je over 10 jaar nog precies hetzelfde leven leidt als nu? Ik vind mijn leven nu leuk, maar ik hoop toch echt wel dat het over 10 jaar anders is. Dat ik ben gegroeid, nieuwe keuzes heb gemaakt en een hoop nieuwe ervaringen heb opgedaan en lessen heb geleerd. Op welke gebieden dan ook.

Volkswagen busje op de weg: een droom!
Photo by Dino Reichmuth on Unsplash

Weg met die onzinnige overtuiging

Dat meer willen slecht is, is denk ik een overtuiging die diepgeworteld zit in onze samenleving. Meer willen wordt gezien als hebberig, we moeten tevreden zijn met wat we hebben want anders zijn we ondankbaar. Of we zijn bang dat er niks voor een ander overblijft. Onzin. Dus no more!

Dat je meer wilt, betekent trouwens niet dat je niet dankbaar hoeft te zijn voor wat je wel hebt. Dankbaarheid is namelijk één van de manier om meer te krijgen van wat je wilt. Dat leerde ik van verschillende boeken, zoals The Science of Getting Rich. Daarover binnenkort een blog!

Meer willen is helemaal oké

Meer willen is oké en er is genoeg voor iedereen! Als jij je wel eens schuldig voelt over meer willen: daar kun je lekker mee stoppen. Doe ik ook.

Vrouw relaxt met koffie en boek
Photo by Anthony Tran on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.