PRI (Past Reality Integration) | mijn eerste ervaring

Heb jij ook wel eens dat er iets gebeurt of iemand iets zegt en je je ineens weer zo klein als een kind voelt? Of juist uit je slof schiet? Of een andere reactie hebt die je zelf achteraf helemaal niet kunt plaatsen? Grote kans dat er een afweer bij je is geraakt, die je als kind hebt gecreëerd om te overleven. PRI is een therapie die je helpt om uit die afweren te stappen. Ik ben er in september mee begonnen en oh my, wat is het een eye-opener!

Ieder kind creëert afweren, hoe goed zijn of haar jeugd ook was. En daardoor geloof je als volwassene nu in illusies als ‘Ik ben niet goed genoeg’, ‘als die ander maar verandert, voel ik me beter’, ‘ik heb niks nodig, ik red me wel’, ‘als ik maar goed mijn best doe, waarderen ze me wel’, et cetera.

PR: Handleiding voor mezelf

Deze afweren laten zichzelf niet altijd even goed zien. Ik kwam terecht bij een coach omdat ik een website wilde laten groeien, zodat ik er mijn werk van kon gaan maken. Maar ik liep tegen mijn eigen muren op. Ik begon aan van alles, maar maakte niets af. Ook thuis had ik daar last van: overal lagen onafgemaakte ‘projectjes’, het was een bende.

Ik probeerde van alles: planningen, organiseren, minimaliseren, maar niks hielp echt. Nu ik een paar maanden met PRI bezig ben, merk ik verschil. Mijn huis is netter en ik maak dingen af. Ik had dus geen cursus plannen & organiseren nodig, maar een handleiding voor mezelf!

Rustiger in mijn hoofd

Het is ontzettend interessant om te merken hoe mijn hoofd een heel verhaal verzint bij iemands blik of opmerking. Kijkt een verkoper nors? Dan is dat voor mijn onderbewuste een trigger om te denken dat hij iets bedoelt als: ‘je bent niet welkom.’ Vroeger had ik geen idee waarom ik me ineens rot voelde als ik een winkel verliet. Nou, om zoiets dus!

Hoe meer ik me ervan bewust word, hoe meer ik van zulke momenten ik herken. En eerlijk… het is ontzettend vermoeiend en confronterend om te ontdekken wat mijn onderbewuste allemaal verzint. Maar het is o zo waardevol! Want ik herken de momenten steeds sneller.

Nu mijn onderbewuste steeds minder verhalen hoeft te verzinnen (bijvoorbeeld dat de verkoper vindt dat ik niet welkom ben), is het een stuk rustiger in mijn hoofd. Uiteraard ga ik om alleen norse verkopers geen PRI volgen. Dit was vooral een blog-proof voorbeeld. Het gaat veel meer om persoonlijke situaties. Maar die gaan je dan weer niks aan 😉

Meer over PRI

Nou kan ik proberen te beschrijven wat PRI is, maar dat kan Ingeborg Bosch (de vrouw die het ontwikkelde) veel beter. Dit staat op haar website PRIonline.nl:

“PRI gaat er van uit dat emoties en gedragspatronen waar we in ons dagelijks leven last van hebben, worden veroorzaakt door een oud trauma dat daaronder ligt. Een trauma dat is ontstaan ergens in de eerste jaren van ons leven, waar we ons meestal niet bewust van zijn.”

“Of het nu gaat om depressie, burn-out, angst of paniekaanvallen, verslaving, eetproblematiek, of relatieproblemen, in nagenoeg alle gevallen ligt de oorzaak van je probleem vroeg in je leven, en dekken je klachten steeds het voelen van die oude pijn af. Als je die oude pijn opspoort, vallen je symptomen in het heden weg.”

Op die website site lees je nog veel meer over deze therapie. 

PRI-Boekentips:

De herontdekking van het ware zelf, Illusies en PRI en de kunst van bewust leven *

* Deze links zijn affiliate-links. Koop je een van deze boek via deze links bij bol.com? Dan krijg ik een klein percentage, kost jou niks extra’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.